Snickrande, Klimatet, Hans Duned, befolkning, Movant & Skäggenäs

Ägnat hela ledigheten åt att måla och snickra. Den 1 juli köpte vi en grannfastighet som tidigare hängt ihop med vår bostadsfastighet. Två äldre och väldigt mysiga hus. Sedan vi flyttade till Bjursnäs har vi pratat om att kunna köpa denna fastighet som krävde väldigt mycket omvårdnad. Också roligt att få göra konkreta grejer med händerna utan att att telefonen och mailen avbryter var tionde minut.

Däremellan har det naturligtvis varit lite olika möten kring spännande frågor som kommer i höst. Har en ganska lång lista med spännande saker som kommer presenteras/bli klara under hösten. Det kommer ytterligare stärka Kalmar och vår del av landet.

Tror inte jag var ensam om att bli än mer bekymrad över den rapport som FNs klimatpanel släppte för tio dagar sedan. För mig är det helt obegripligt hur dessa rapporter kan avfärdas som ”klimat-alarmism”. Hanterar vi inte denna utmaning så kommer larmen bara komma tätare och tätare. Är övertygad om att vi behöver göra mer. Lokalt, nationellt och internationellt. Kalmar ska vara en av de kommuner som verkligen gör vad vi kan! Under hösten kommer det bli beslut om både Klimatanpassningsplan och en ny budget.

Samtidigt håller jag med Svante Axelsson som är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. I en intervju i P1 var han tydlig med att vi nu också ser en omställning åt andra hållet efter många år av forskning och försök. Näringslivet och det offentliga har nu nått en punkt där det klimatsmarta och hållbara håller på att ta över den gamla tekniken. Senast i veckan invigdes exempelvis världens första fossilfria stålproduktion av statsministern och näringsministern.

Igår var det mycket bra företagsbesök på Movant. De genomför vuxenutbildning på uppdrag av Kunskapsnavet. Allt från elektriker till snickare, murare och kakelsättare. Riktigt bra! Tror denna typ av utbildningar för vuxna kommer vara helt avgörande om vi ska klara kompetensförsörjningen i ett växande Kalmar där det investeras för fullt.

Träffade nestorn Hans Duned som överlämnade en bok om  jazzklubben Kalmar Nyckel där han varit ordförande i 37 år!! En underbar bok om en fantastisk klubb som betytt så mycket för så många under alla dessa år.

På eftermiddagen var det besök hos företrädare för Skäggenäs bygdegårdsförening på deras härliga mötesplats Sanna. Vi hade en dialog om trafiksäkerheten på hela sträckan från Rockneby ut till Revsudden.

Under mer än 20 års tid har denna fråga bollats mellan kommunen, de boende och Trafikverket. Knappt något har hänt som gjort trafiksäkerheten bättre. Under vintern och våren kände jag att det får vara nog. Vi kan inte längre rulla denna fråga mellan oss. Vid ett möte med Trafikverkets regionledning gjorde vi upp om ett kommunalt övertagande från Drag och ut mot Revsudden.

Sträckan Rockneby-Drag är kvar i statlig ägo för att kunna få ta del av medel från den regionala planen. Behovet av en separat cykel/gång-väg på denna sträcka är akut.

Sträckan Drag-Revsudden får vi göra investeringar på från kommunens sida. De första besluten kring övertagande kommer upp på Planutskottet på första mötet i september och går sedan till kommunfullmäktige. Efter det tar Trafikverket sina beslut.

Kändes som att vi hade ett bra samtal med den synnerligen aktiva bygdegårdsföreningen. En sån förening skulle det finnas i varje del av vår kommun!!

Kalmar fortsätter växa rejält. Det visar SCBs statistik över första halvåret 2021. I procent växer vi faktiskt mest bland landets alla residensstäder. Det som framförallt lyfter våra siffror är ökat barnafödande vilket är riktigt kul. Hittills i år har det fötts 465 barn vilket är 63 fler än förra året. Också flyttnettot är bra samtidigt som dödligheten är låg.

Kalmar växer med 402 invånare vilket innebär en ökning med 0.57 procent. 30 juni var vi 70 731 invånare. Riket växte med 29 953 vilket motsvarar 0.28 procent.

Växjö växte med 10 personer, Jönköping med 307, Karlskrona med 7, Kristianstad med 338, Halmstad också med 338 och Linköping backade med 373 personer. Samtliga dessa kommuner utom Karlskrona är väldigt mycket större än Kalmar.

Allt detta kommer förändras när universiteten öppnar igen. Då kommer de stora universitetsstäderna återigen rycka. Det kommer även synas positivt i vår statistik men inte på samma sätt som på de större orterna.

Inflyttningen från utlandet är fortsatt väldigt låg och då pratar jag om all inflyttning. Hemvändande svenskar som bott några år i utlandet, arbetskraftsinvandring och asyl. Till Kalmar är flyttnettot från utlandet 64. Totalt sett.

Hemska bilder som varje dag kommer från Afghanistan. Var är alla på högerkanten med sina förslag om att hjälpa till på plats? Inga flygbladsutdelningar på plats denna gång?