Dagens mätning omräknat till Kalmar

Vaknade tidigt imorse och började som vanligt gå in på olika nyhetssidor. Dagens opinionsmätning Ipsos i Dagens Nyheter var riktigt trevlig. Svängningarna i politiken går väldigt snabbt nuförtiden.

Socialdemokraterna har på sex månader gått från ca 35 procent ned till 24 och sedan upp mot 35 procent igen. Mot den bakgrunden är det väldigt viktigt att nu inte luta sig tillbaka och tro att valsegern om två år är som i en liten ask. Det misstaget gjorde mitt parti på nationell nivå under den förra mandatperioden. När sedan siffrorna rasade några månader före valet så blev det panik. Låt oss lära av det. Ett stadigt förtroende tar lång tid att bygga upp och det gäller att hela tiden vara hungrig och aktiv. Min förklaring till svängningarna är tre:

– En del socialdemokrater har nu hittat tillbaka hem.

– Vi har ett ledarskap som fått en mycket bra start.

– Regeringen framstår som alltmer trött, kittslig och splittrad. Påminner väldigt mycket om hur socialdemokratin uppfattades i slutet av Göran Perssons tid som statsminister. Inte heller då hjälpte en regeringsombildning.

Räknar man om dagens opinionsmätning på nationell nivå till Kalmar kommun med exakt samma röstsplittring som det var i valet 2010, differensen riksdagsvalet och valet till kommunfullmäktige i Kalmare, så blir siffrorna så här:

(Minskning respektive ökning i förhållande till nationella valresultatet inom parentes )

Moderaterna – 21.02 (-0.36)

Centern – 5.32 (-1.56)

Folkpartiet – 4.75 (-0.96)

Kristdemokraterna 1.58 (-2.2)

Socialdemokraterna  50.82 (+ 4.94)

Vänsterpartiet 4.6 (+ 0.1)

Miljöpartiet 8.3 (+1.96)

Sverigedemokraterna 3.05 (-1.5)

Imorgon blir det invigning av Piratutställningen på Kalmar läns museum tillsammans med yngsta dottern som är vansinnigt fascinerad av just pirater.