Poll of polls och 1 maj

Jobbar idag från bostaden då äldsta dottern är febrig. Blir möten på altanen istället för stadshuset och en del datorjobb. De rödgröna presenterar idag hela sitt budgetförslag, även om en del ”läckt ut” i förväg så blir det intressant att få ta del av helheten. Jag tror ärligt talat inte den borgerliga regeringen trodde att de rödgröna skulle få ihop det. På något annat sätt kan man inte tolka de yrvakna och alltmer högljudda kommentarerna.

En extra desperationskrydda för borgerligheten blev naturligtvis fredagens nationella opinionsmätning som visar att de rödgröna nu inte bara leder utan också rycker.

I denna valrörelse tycker jag att opinionsinstitutet Novus har gjort en välgärning. De sammanställer alla mätningar och publicerar en ”poll of polls”, detta index ger en mer trovärdig bild av läget än enskilda mätningar. Den senaste, för april, publicerades under söndagen och visar följande: 

M – 28.8
Fp – 6.4
C – 4.7
Kd – 4.2

S – 35
V – 5.2
Mp – 10

Sd – 4.2

Med andra ord är det en tämligen stabil ledning för de rödgröna. Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna ligger och balanserar på spärren. Jag håller inte alls för otroligt att två av dessa partier inte når spärren. Det räcker med att dra en linje från riksdagsvalet 2006 och se trenden.

I lördags hade vi firande av 1 maj i Kalmar. Larmtorget var som vanligt välfyllt, trots att det var svinkallt. I mitt tal gick jag igenom utgångsläget för Kalmar och försökte peka ut ett antal utmaningar framåt. Hela talet kommer läggas ut här lite senare.

Särskilt roligt var det att se alla nya människor som var med och firade. Vi har många nya medlemmar och många nya på vår valsedel. Den laguppställning vi ställer upp med i höst är den absolut bredaste bland partierna.

Ikväll ska jag tala på Hjärt- och lungsjukas förening. Därefter blir det ytterligare en kväll med dörrknackning.