Vatten, Agenda 2030, ekonomi, Agneta Bladh & bostadsbrist

Hemma efter en intensiv vecka i Örebro och Stockholm. 

I Örebro var det Vattenstämma som samlar hela Sveriges VA-bolag med tjänstepersoner, politiker, myndigheter och experter. Var riktigt bra dagar som började på måndagskvällen med mottagning på Örebro slott där landshövdingen Maria Larsson tog emot. Extra kul för hon är ansvarig landshövding för just vattenfrågor. Att hon har sitt ursprung i Emmaboda kommun är en bonus. Det var ingen som behövde tveka på vårt dialektala ursprung när vi pratade från scenen.

Jag blev omvald som ordförande för Svenskt Vatten. Extra roligt att Kalmar står värd för stämman nästa år. Vi är också i fokus just när det gäller vattenfrågor och klimatförändringar. Idag kommer landsbygdsminister Jennie Nilsson till Kalmar för att få mer information om det uppdrag som vår länsstyrelse fick för några veckor sedan.

Blir ju inte heller sämre av att Kalmar kommun rankas som en av landets bästa kommuner när det gäller Agenda 2030. Det arbetet handlar inte bara om vatten utan också fattigdomsbekämpning, skolresultat, tillit och mycket mer.

I veckan presenterade SKL sin ekonomirapport som ger en ganska dyster bild av läget för kommuner och regioner de kommande åren. Försvarsberedningen är ett väldigt bra forum för att långsiktigt titta på försvarets utmaningar. Vi skulle behöva ha motsvarande organ för välfärden! Demografin i form av fler äldre och fler barn slår igenom med full kraft de närmaste åren. Därtill finns ett gigantiskt investeringsbehov i skolor, reningsverk och simhallar. Inte sällan byggdes detta när kommunerna gick ihop och blev lite större för femtio år sedan. Behoven av reinvesteringar kommer därför ungefär samtidigt.

Man räknar med kommunala investeringar på gigantiska 50 miljarder per år de kommande åren. Detta ska klaras samtidigt som konjunkturen planar ut och skatteintäkterna inte blir lika höga. De 20 miljarder som är utlovade i statsbidrag för den här mandatperioden kommer inte att räcka. På långa vägar! Bekymret är att utrymmet är begränsat efter att M, KD och SDs budget gick igenom. Där sänktes skatterna med gigantiska 20 miljarder på ett bräde. Dessa pengar hade behövts i välfärden!

Under onsdagskvällen var jag och kommunalrådet Liselotte Ross på Cirkus och Samhällsgalan som arrangerades av Dagens Samhälle. Vi var nominerade som Superkommun vilket är oerhört hedrande. Hela priset bygger på mängder av statistik som handlar om allt från arbetslöshet till skolresultat och klimatarbete. Vi blev tvåa efter Varberg. Även det hedrande!

Numera är det mesta ett politiskt spel för Moderaterna. Att några veckor före KU är klar med sin granskning av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll begära en misstroendeförklaring kan ju inte handla om något annat än att flytta fokus från EU-valrörelsen och fallande opinionssiffror för M och Ulf Kristersson. Det var ju han som pratade om vuxna i rummet.

Hela misstroendeförklaringen är dessutom uppbyggt på ett brev från en internrevisor på Försäkringskassan. En internrevisor som är kommunpolitiker för just moderaterna. Vi får väl se vad detta landar men det gynnar knappast tilltron till politik när allt blir till ett spel.

Sitter nu och tittar på när Bonde på stan riggas på Stortorget. Är ju inget kanonväder med de väderprognoser som finns men det tror jag både bönder och Kalmarborna struntar i. Vi behöver regn!

Snart ska jag gå ner mot universitetet för att spela in en film tillsammans med förre rektorn Agneta Bladh. Den ska göras till invigningen av ett torg som uppkallas efter henne. Vi har henne att tacka för att vi idag är en universitetsstad.

Läser en krönika som handlar om att vi inte ska bygga mer än vi växer. Det är ju precis det vi gör! Håller prognosen över befolkningen för i år så kommer vi växa mellan 1100 och 1200 personer och vi kommer att färdigställa cirka 800 bostäder. Hade vi producerat färre bostäder så hade vi byggt upp bostadsbristen än mer. Bostadsbrist drabbar dem som står längst från bostadsmarknaden nämligen människor med de lägsta inkomsterna och de som saknar kontakter. Det drabbar knappast oss väletablerade! Är ett perspektiv som nästan aldrig syns i krönikor eller i insändare!