Nybloggat om ”Under attack”, företagsbesök, Bjursnäs/Norrliden & Kamala Harris

I tisdags morse ringde kommundirektören Annette Andersson och sa ”Kalmar är under attack”. Jag får väl erkänna att jag inte direkt tänkte tanken att det handlade om IT… Det förstod jag dock snabbt.

Vi hade någon timme senare ordinarie möte med kommunstyrelsen, i bilen in till jobbet funderade jag både en och två gånger på om det mötet kunde genomföras.  Detta bland annat på grund av att ledamöterna inte hade möjlighet att komma åt handlingarna digitalt. Efter lite funderande så landade jag ändå i att mötet skulle genomföras. Beslutsfattandet ska fungera oavsett kris eller påfrestning!

På en punkt blev det dock annorlunda. Mötet skulle genomföras bakom lyckta dörrar, detta för att kommunstyrelsens ledamöter då också skulle kunna få en direktinformation om läget.

När jag hade meddelat Barometerns reporter på plats att det skulle bli lyckta dörrar så var media igång vilket jag räknat med. En händelse av detta slag går inte att hålla hemlig eftersom den påverkar så många. Vi ska som kommun försöka vara så transparanta som möjligt, både mot kommunens invånare och medarbetare. Sen går det givetvis inte berätta om allt men det tror jag alla förstår.

Sedan dess pågår arbetet för fullt med att kartlägga, analysera och också forma en plan för en väg tillbaka. Jag är väldigt imponerad över alla medarbetare runtom i kommunen och den stab som finns på plats.

Jag är också väldigt glad för att vi förberett verksamheten med planer för denna och andra möjliga händelser. Det är en lärdom från andra kommuner som råkat ut för kriser. Det måste helt enkelt finnas en plan för mer manuell hantering av exempelvis lås och mediciner som normalt sett hanteras digitalt. Givetvis kan det uppstå fördröjningar och förseningar i uppstarten men det funkar!

Under de senaste åren har vi också kraftigt förstärkt vårt skydd inom IT-området. Nästan tio miljoner har lagts på olika system, därtill har vår förmåga stärkts med fler duktiga medarbetare. En av lärdomarna från andra kommuner är att ha redundans med olika leverantörer för att på det sättet minska sin sårbarhet.

Det har gjort att vi under 2023 klarade av att stå emot cirka 70 miljoner attacker mot vårt IT-system och då har vi ändå stängt av trafik från Ryssland och Belarus.

Givetvis ska vi, när detta lagt sig, göra en ordentlig utvärdering för att lära och förbättra oss ytterligare.  

Under tisdagen så var planen att kommunstyrelsens ledamöter tillsammans med tjänstepersoner skulle påbörja cirka 150 företagsbesök. En del av dessa sköts upp under tisdagen men på onsdagen var det igång för de flesta.

Jag själv började morgonen på Wirbladhs i Smedby där även Bo gård fanns på plats. Ett riktigt bra samtal om de gröna näringarna och framtida utmaningar, inte minst med tillgång på vatten.

Efter det blev det besök på Hästkliniken i Kalmar, belägen vid Kalmartravet. Det är en helt fantastisk satsning som nu går riktigt bra. Vi är en av de mest häst-täta regionerna och tillgång till en klinik i vår del av landet är ett verkligt lyft för alla hästägare.

Efter lunch blev det besök på Mårtenssons trafikskola och senare på eftermiddagen Kalmarsund hotell. En riktigt bra dag som avslutades med möten om IT på Stadshuset.

Jag läste att Martin Melin som numera är riksdagsledamot för liberalerna var en av de som flitigast argumenterade mot visitationszoner på Liberalernas landsmöte 2021 vilket fick till följd att partiet tog beslut om att vara emot.

Igår stod samma person på en pressträff tillsammans med bland annat Rickard Jomshof (SD) och pläderade för visitationszoner.  Han började också diskutera vilken typ av kläder som borde föranleda en kroppsvisitation från polisen. Liberalt?

Jag själv tycker att polisen, om man misstänker något, ska ha rätt att både visitera och kika i bilar oavsett om platsen heter Bjursnäs eller Norrliden. Det ska inte behövas i förväg utpekade zoner som regeringen och SD nu föreslår. Då finns det risk för motsatt effekt och ännu större motsättningar.

Jag är en varm anhängare av Demokraterna och Joe Biden. Har följt många amerikanska valrörelser både på plats och på distans. Hoppas verkligen att partiet har en plan där man närmare valet släpper fram vice presidenten Kamala Harris som president inför slutspurten! Alldeles oavsett hur det sedan går i valet så har USA därmed haft sin första kvinnliga president. Ytterligare ett glastak som krossas!