En riktigt bra dag!!

För några år sedan var jag i Klagenfurt som ligger i Österrike. Där skrev jag under ett avtal som innebar att Kalmar skulle bli värdstad för Ironman.

Det som började 1994 med 64 deltagare hade nu vuxit rejält. I delegationen ingick Urban Strömberg, Thomas Gustafsson och näringslivschefen Thomas Davidsson. Vi var väldigt spända över hur det skulle tas emot i Kalmar men ännu mer nervösa över åtagandet. Kalmar var på den tiden inte särskilt vana vid denna typ av arrangemang.

Idag har vi haft presskonferens och meddelat att vi skrivit ett nytt 5-års avtal kring Ironman. De inblandade klubbarna skriver ett avtal och kommunen genom Destination Kalmar skriver ett. Föreningarna får mer resurser i detta avtal och kommunens insats blir densamma som tidigare. Känns riktigt kul att få leverera en julklapp redan i augusti!!

Ironman i Kalmar har blivit en formidabel succé, inte minst för folkhälsan i vår region. Ur detta har det fötts ett enormt intresse för att träna och att röra på sig. Ur detta har det också växt fram ett antal löplopp och Hansa Bygg Grand Prix i cykling.

Sedan 2012 har Ironman i Kalmar vid två tillfällen utsetts till Sveriges bästa sportevenemang. Detta i konkurrens med exempelvis Vasaloppet. 

Under förra året utsåg deltagarna Ironman i Kalmar till den bästa Ironman-tävlingen i världen. Totalt är det 41 lopp. Detta är faktiskt helt otroligt!

Årets Ironman lockar 2880 deltagare från 46 länder. Till det ska läggas en fulltecknad Mini tri med 1500 deltagare. Turistekonomiskt ger evenemanget 41 miljoner och då bara mätt på de aktuella dagarna. Det är i underkant.

Just detta att teckna långsiktiga avtal är väldigt viktigt. Nu har vi klart med Ironman på fem år, Krusenstiernska teatern har vi nu på sex år och Hansa Bygg Grand Prix i cykling på ytterligare tre år. För mig har just långsiktigheten varit väldigt viktigt. Det ger grund för att företag vågar ta långsiktiga investeringsbeslut. Oavsett om det handlar om att köpa in en scen eller bygga fler hotellrum.

Jag noterar att Jonas Löhnn nu återigen styr miljöpartiet i Kalmar. Blir intressant att följa.

Jag noterar också att Östran idag kommer med en helt unik nyhet. Nämligen att vi är den enda universitetsstaden som lyckats med konststycket att bygga bort bostadsbristen för studenter. Oj, vilken marknadsföring mot landets alla ungdomar som funderar över vilken stad man ska plugga i.

Vi kommer dock att behöva bygga ännu mer för studenter och ungdomar. Vid årsskiftet startar läkarutbildningen i Kalmar och i startgroparna ligger också ingenjörsutbildningar.

Därtill går vi socialdemokrater till val på en flytta hemifrån garanti för alla Kalmar ungdomar mellan 18-25 som vill ha en egen lägenhet. Att bygga bort bostadsbristen är väldigt mycket en fråga om jämlikhet. Det ska inte vara plånbokens tjocklek eller kontakter som ska avgöra om du får tag i en bostad.