Kalmar HC, ny ishall, Guldfågeln & revy

Jag, precis som väldigt många andra Kalmarbor, gläds idag åt den resa som Kalmar HC gjort. Strukturerat och metodiskt har man klättrat i seriesystemet och nu nått hockey-ettan. Riktigt bra!

Jag häpnar dock när jag läser Barometerns krönikör i dagens Barometern. Han kallar mig för oseriös eftersom jag svarat på frågor på Facebook. Frågan har handlat om när det är dags för en ny ishall.

Om denna journalist, med krav på seriositet, hade ögnat lite i sin egen tidning så hade han upptäckt att denna inriktning från S har funnits i över ett år. Det första beslutet togs på S årsmöte i Påryd 2017. Inriktningen om en ny ishall under nästa mandatperiod finns  också med i den budget som kommunfullmäktige fattade beslut om före årsskiftet 2017. Allt är dessutom beskrivet i just Barometern. Det är den inriktning som gäller om S får fortsatt mandat att leda denna kommun. Det ligger nu i väljarnas händer.

Blev för några veckor sedan intervjuad av en reporter om kommunfullmäktiges beslut att köpa Guldfågeln arena. Idag sänds reportaget i radio Kalmar. Det handlade bland annat om hur man ska värdera en arena.

Det finns två sätt att just värdera en arena.

1. Titta på kostnaden för vad det skulle kosta att bygga den idag. I Jönköping planeras nu för en ny fotbollsarena där kostnaden inte kommer hamna under 500 miljoner. Vi köper för 244 miljoner.

2. En rent kommersiell värdering där man baserar köpeskillingen på ett rent kommersiellt värde, dvs den årliga kommersiella hyran och markpriset. Skulle landets kommuner gå på den senare principen så lär det inte bli många simhallar, kulturcentrum eller sporthallar byggda. Det är den typ av anläggningar som helt enkelt kräver kostnadstäckning från skattekollektivet för att kunna finnas.

Jag tycker det är bra att man granskar kostnader för arenor och sjukhusbyggen i Sverige. Man får gärna också jämföra kommunernas kostnader runtom i landet. I en sådan jämförelse skulle Kalmar komma väldigt väl ut. Vi har i jämförelse med andra kommuner synnerligen låga kostnader.

Idag har vi kommunstyrelse med bland annat årsredovisningen för både kommunen och de kommunala bolagen. I den kan man utläsa att kommunen även under 2017 kunde genomföra stora investeringar utan att låna. Ett styrkebesked! Så var det också under 2016!

Klockan 12.30 idag så berättar vi vem som kommer att tala på 1 maj i Kalmar. Jag kan utlova en rejäl överraskning och ett fullt Larmtorg 1 maj!

I veckan har jag ledigt några dagar med barnen varvat med revyträning. Premiär på lördag i Bjursnäs bygdegård. (Finns biljetter kvar). Det är riktigt nervöst för en person som aldrig varit i närheten av en revy tidigare!