Partistyrelse, invigning och uppgörelser

Var i förra veckan på partistyrelse på Djurönäset utanför Stockholm. Alla nya s-ministrar var på plats. Jag hanterade ett antal frågor/tankar med Kalmar-anknytning. Allt klart på några timmar. Oj, vad det underlättar när man som kommunalråd har partivänner i regeringen.

Har precis varit och invigt Kvadrat fastighetsförmedling. Drivs av de två Kalmarkillarna Carl Franzén och Andreas Ekblom. För sju år sedan lämnade de Kalmar och flyttade till Stockholm. Efter studier på Handelshögskolan och företagsstart i huvudstaden så flyttade de hemåt igen för ett halvår sedan. Nu är man tio anställda i företaget. Det här och många andra företag symboliserar det vi så väl behöver i Kalmar.  Entreprenörskap, innovation, hemvändare & nya jobb. Man började på Kalmar Science parks inkubator. Väldigt viktigt för Kalmar att erbjuda dessa miljöer.

Den viktigaste anledningen till att man flyttade sin verksamhet till Kalmar är de snabba kontaktvägarna. Det som i Stockholm tar flera veckor löser man på en eftermiddag i Kalmar.

Nu pågår en febril aktivitet i landets kommuner. Väldigt många samarbeten över den fördummande blockgränsen etableras nu.

I många kommuner startar samarbeten mellan S och C, ibland också med KD och Fp. I en del kommuner som i Vimmerby samarbetar S med M. Jag gillar denna utveckling även om jag hade hoppats att den skulle åstadkommits utan SD som vågmästare.

Det mest annorlunda samarbetet jag hört talas om är Kiruna där S, M, V och FI nu ska leda kommunen.

I länet börjar det också klarna. Nu återstår Oskarshamn, Borgholm, Högsby och Torsås. Jag tror samtliga dessa kommuner kommer ha samarbeten där S ingår. Vi har i länet varit tydliga med att vi gärna ser samarbeten över blockgränsen. Inte för samarbetets egen skull utan för att en stabil politisk ledning som har majoritet faktiskt är bra för den enskilda kommunen.

Är det något vårt län samlat behöver så är det investeringar. Vem vågar investera i en kommun där det är kaos i politiken?