Skam går på torra land!

Det är väl ingen som lyfter på ögonbrynen åt att jag som socialdemokrat kritiserar den borgerliga regeringen. Av den anledningen brukar jag i offentliga sammanhang inte ägna mig så mycket åt den typen av retorik. Inte för att jag finner någon som helst anledning att förvara alla tokigheter regeringen gör utan mer för att det varken gör till eller från om också jag stämmer in i kritiken.

Nu är dock måttet rågat!

Inom infrastrukturens område går skam på torra land. Före valet talades det vitt och brett om stora satsningar. Att hela landet skulle leva. Det öppnades för smartare lösningar i form av förskotteringar och offentlig/privat medfinansiering. Allt skulle i princip ordna sig bara vi fick en borgerlig regering.

Längst i denna diskussion gick dåvarande ordföranden i regionförbundet Anders Åkesson (c). Under sin tid skrev han brev till dåvarande regeringen och gav uttryck för en enorm frustration. Bland annat tyckte han att dåvarande regeringen "luggade en flintskallig".

Efter valet fick ju Sverige som bekant en borgerlig regering. Anders Åkesson blev riksdagsman. Hans parti fick inom regeringen ansvar för infrastruktur.

Vad händer då nu?

1. Kalmar, Blekinge och Kronoberg har erbjudit sig att förskottera en stor upprustning av infrastrukturen i regionen. Med andra ord så är vi, trots dålig ekonomi, beredda att låna ut pengar till staten för att få igång satsningar i den här delen av landet. Först lät allt positivt sedan blev det tyst. Först skulle vi få svar under hösten, sedan efter årsskiftet (nu) och nu är beskedet hösten 2008. I överläggningar med företrädare för regeringen är man beredda att titta på en mötesplats i Örsjö….. I övrigt är man skeptiska mot förskottering i allmänhet. Ridå 1 ner!

2. Nu i dagarna får vi höra att rikstrafiken föreslår en nedläggning av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda. Trafiken ska ersättas med buss. Med ett pennstreck försvinner då möjligheten att på ett miljövänligt och optimalt sätt knyta ihop Kalmar-Karlskrona-Växjö och nå restider runt timmen. Ridå 2 ner!

3. I helgen talade infrastrukturminister Åsa Thorstensson på centerns kommundagar i Skövde och meddelade då att det statliga stödet till landets kommunala flygplatser kraftigt skulle minska. Istället ska vi åka mer tåg. Ja, det går ju kanske om man bor utmed stambanan men knappast här. Dessutom verkar det ju som regeringen avvisar ambitionerna från regionen att just satsa på tåg. Moment 22. Ridå 3 ner!

4. Regeringen ska göra satsningar på infrastrukturen meddelas det både här och där. Enligt finansminister Anders Borg ska dessa huvudsakligen göras i våra tre storstadsregioner. Ridå 4 ner!

Nu frågar jag mig en sak. Var är Anders Åkesson, Jan R Andersson och alla de andra som var så tvärsäkra före valet. Vad gör ni nu? Vad tycker ni? Hur känns det att lova så mycket före valet och sedan sitta och understödja en politik som går i motsatt riktning?

Jag har ingen iver att starta ett partipolitiskt gräl om infrastrukturen. Frågan är viktigare än så men nu måste det väl snart reageras. Också inom borgerligheten i vårt län?

2 reaktion på “Skam går på torra land!”

  1. Här har du i alla fall en reaktion från en skattebetalare:
    Jag förstår inte hur (s) har mage att klaga på den nuvarande infrastrukturpolitiken när ni själva har låtit landets vägnät förfalla till något som 2000 år senare knappt (om ens) kan jämföras med Roms år 0. Du borde väl veta att när det gäller de sittande partierna i regeringen så är det inte ett dugg märkligt om vallöften bryts och ändras hipp som happ. Där är ni lika goda kålsupare allihop. När det gäller finansieringen har ni ju själva under flera decennier spenderat en fullständigt grotesk summa pengar på att bjuda in allehanda patrask från världens alla hörn att leva på skattebetalares surt förvärvade pengar plus att ni gett bort många sköna miljarder i bistånd till länder som i dag i princip är lika outvecklade och fattiga som innan galenskaperna började (om en bråkdel av dessa använts på infrastruktur hade vi i dag bl.a. färdats på miljövänliga snabbtåg över HELA landet). Att ni politiker kan leva med er själva när samhället ser ut som det gör i dag är för mig en gåta. Det är för mig helt uppenbart att ni varken har sunt förnuft, överlevnadsinstinkt eller skam i kroppen. Hälften av era ledamöter i Kalmar kommunfullmäktige verkar för övrigt vara ledbandsstatister med tunghäfta. Det vore väl trevligt för era väljare om personerna de fått valda yttrade sig åtminstone en gång per valperiod, eller? Ta ert ansvar för en gångs skull!

    /Mikael

  2. Den utomordentliga infrastruktur som olika socialdemokratiska regeringar under en följd av år har skapat i sydöstra Sverige har nu på knappt två år raserats av den sittande Alliansregeringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *