Gdansk vår närmaste storstad!

Imorgon sätter jag mig på ett plan och besöker Kalmars närmaste storstad, Gdansk. Det är en fantastiskt vacker och  växande stad bara 295 kilometer bort!!

Med i delegationen finns bland annat kommunstyrelsens vice ordförande Göran Häggfors, ordföranden i Kalmar Airport Ronny Nilsson, utvecklingschefen Kyrre Dahl, Ann-Christin Bayard och Kalmarflygs VD Anna Soltorp.

Vi åker till Gdansk för att fira vänortssamarbetet som denna vecka firar 40 år. Med på agendan finns också avskedskalas för svenska generalkonsulatet i Gdansk. Vi är många som över partigränserna beklagar regeringens nedläggningsbeslut.

För fjärde eller femte gången får jag tillfälle att sitta ned och resonera med Gdansks populäre borgmästare Pawel Adamovich. Vi är ungefär lika gamla och har haft möjlighet att ses vid olika tillfällen under de senaste åren. Jag hoppas kunna få välkomna han och hans familj på stadsfesten i augusti, hittills har han inte haft tillfälle att komma och besöka Kalmar. Jag hoppas att vi i olika samtal kan hitta vägar som gör att samarbetet mellan Gdansk och Kalmar kan fördjupas än mer. Städerna ligger nära varandra, handeln mellan oss ökar, vi lever båda på en stark besöksnäring.

På fredagsmorgonen förväntas jag få tillfälle att träffa president Lech Walesa och då överlämna en kopia på den vägskylt som ska finnas på Lech Walesas väg i Kalmar. Det är andra gången jag möter den legendariska frihetskämpen som till en stor del kan sägas ligga bakom järnridåns fall.