Bilder

Ironman, befolkning, länsråd & jobb

Kan man bli annat än glad när man går runt i Kalmar och möter alla deltagare i Ironman? De kommer från världens alla hörn och är verkligen super-taggade.

Jag kommer ihåg glädjen när vi var i Klagenfurt och skrev på avtalet som möjliggjorde detta. Ibland är det viktigt att stanna upp någon sekund och bara glädjas. Det är jag på tok för dålig på. Min läggning är snarare framåt och åter framåt.

Igår kom riktigt bra befolkningssiffror för Kalmar kommun. Normalt sett brukar vi ligga på plus minus noll just vid ett halvårsskifte. Jag vet inte hur många gånger jag förklarat detta för reportrar som undrar hur det kommer sig. Förklaringen är enkel, i slutet av juni lämnar många studenter och i september kommer nya. Mot den bakgrunden är ett plus på över 300 väldigt bra. Med lite flyt så kommer vi slå befolkningsrekord i år. Extra roligt var det naturligtvis att klå Växjö som alltid brukar öka mer än oss.

I veckan presenterade Magdalena Andersson ett paket med över 20 000 nya utbildningsplatser på högskolor och universitet. Detta som en del i socialdemokraternas valmanifest. Det skulle betyda oerhört mycket för Kalmar! Den före detta oppostionsledaren Jan Olof Wernersson (M) som jag gillade skarpt sa alltid att det Kalmar skulle må bäst av är ett antal hundra nya utbildningsplatser. Jag håller fullständigt med.

Det är också viktigt ur ett nationellt perspektiv. Ser man på de 20 främsta länderna inom OECD så ligger Sverige dåligt till när det gäller utbildningsnivå. Vi måste höja den för att hänga med i konkurrensen. Dessutom, om ser till antalet högskoleplatser per tusen invånare i åldersgruppen 19-25 så har det gått från 365 stycken 2006 till 311. I tider när ungdomsarbetslösheten är hög och konkurrensen ökar så har Sverige alltså minskat möjligheterna till högre studier. Knappast en klok politik. Med detta förslag så bryter vi den trenden och börjar ett återtåg.

Idag gläds jag också över att Kalmar län har fått ett ordinarie länsråd.

Till glädjeämnena hör också statistiken från Arbetsförmedlingen som visar att Kalmar fortsätter ha lägre arbetslöshet än riket och fortsatt lägst arbetslöshet av jämförelsekommunerna.

Ikväll medlemsmöte med S i Kalmar kommun. Vi ska diskutera vårt lokala valmanifest. Blir kul!