Pratar de med varandra i regeringen?

Jag läser regelbundet väldigt många tidningar, utredningar och annat material. Allt för att vara så uppdaterad som möjligt om det som sker i vår omvärld och i Sverige. Allt mitt läsande handlar egentligen om det uppdrag jag har här i Kalmar.

Hur kan en händelse påverka Kalmar? Kan en samhällsutveckling skapa möjlighet för fler jobb här? Kan den påverka på något annat sätt.

I tisdagens DN så är det fullt fokus på civilförsvarsministern Carl Oskar Bohlin med anledning av att både han och ÖB sagt att det kan bli krig i Sverige. Jag tycker inte det var ett så särskilt märkligt uttalande även om man naturligtvis kunde lagt till att det inte står för dörren nästa vecka.

Ministern är i alla fall tydlig med att alla nu måste ta sitt ansvar för att höja den egna beredskapen. I det arbetet ingår också en uppmaning till alla samhällets delar att bygga en robustare organisation. Och, det pågår för fullt, inte minst i landets kommuner.

Bekymret är att detta görs samtidigt som kommuner och regioner genomgår den tuffaste ekonomiska situationen på mycket länge. Väldigt många kommuner och i princip alla regioner lägger stora besparingar och varsel. Inom vården handlar det om tusentals personer som nu sägs upp från bland annat sjukhus.

I regeringens höstbudget aviserar man ovanpå detta ytterligare sänkta statsbidrag på 15 miljarder till kommuner och regioner.

De statliga myndigheterna åkte därtill på generella besparingar i sina budgetar. Det är dessa myndigheter och kommuner/regioner som nu ska sätta fart och bygga upp vår beredskap inför krig.

Dagen efter, också i DN, är det en helsida med finansminister Elisabeth Svantesson som helt uppenbarligen inte läst några nyheter de senaste dagarna.

Hon deklarerar klämkäckt att hon gillar att sänka skatter och att det får finansieras med nedskärningar på annat. Redan i år ska nya skattesänkningar aviseras.

Pratar de med varandra i regeringen? Den ena delen av regeringen varnar för att Sverige kan hamna i krig och manar alla inblandade till satsningar på totalförsvaret. Den andra delen vill sänka skatter och därmed minska möjligheterna att rusta Sverige för krig.

Jag tror inte det finns särskilt många svenskar som i detta läge förordar stora skattesänkningar. Lägg varenda krona på försvaret, kommuner, regioner och myndigheter och stärk vår förmåga!