Helg, ekonomi, opinion & Fredrik Modeus

Haft en härlig helg med fullt av aktiviteter utan arbete vilket är tämligen unikt. Har gjort köttbullar och senap till jul. Övriga familjen har bakat lussekatter, pepparkakor och julgodis. På söndagsmorgonen hade det snöat så mycket att det var dags att ta ut traktorn. På eftermiddagen firade vi advent i Mortorps vackra kyrka. Måste säga att jag är imponerad av Svenska kyrkan i Södermöre. Det är ett smörgåsbord av aktiviteter och gudstjänster när det närmar sig jul.

Idag har det varit sedvanliga möten i majoriteten och med alla ordförande i nämnder och styrelser. Det är ett riktigt gott gäng som alla är engagerade och drivna.

På tisdagen är det kommunstyrelse med ett 25-tal ärenden. Däribland uppföljning av ekonomin. Det ser ut som att vi inte behöver använda resultatutjämningsreserven under 2023. Istället för minus 87 miljoner så ser det ut att bli 28 miljoner plus. Orsaken till det är bland annat att vi inte använt en budgeterad krisbuffert på 30 miljoner, el-stöd på omkring 20 miljoner och uppskrivna skatteintäkter i förhållande till den bedömning som gjordes när budgeten klubbades. Även omsorgen bidrar positivt genom extra statsbidrag baserat på att hög kvalité. På minus-sidan finns exploateringsintäkter och socialförvaltningen som har stora minus.

Jag hörde på Ekot att 59 procent av väljarna ville se S i regeringen. Detta enligt en undersökning från Indikator opinion. Av L väljarna är det 36 procent.

I samma undersökning har Jimmie Åkesson gått om Ulf Kristersson som statsminister när Tidö-väljarna får bestämma. Detta samtidigt som M fortsätter minska och når 16.2 procent, SD har 22.6 procent medan S har 38.3 procent.

Undrar vad alla ”smarta” strateger på högerkanten tänker om detta. Det var ju en hel del av dem som hävdade att SD skulle mogna och bli ett ”vanligt” högerparti om de bara fick komma in i värmen..

Så blev det ju inte riktigt…

Biskopen i Växjö, Fredrik Modeus har skrivit en mycket läsvärd artikel i Svenska Dagbladet apropå polariseringen i vårt land.

Fredrik Modéus: Vi måste stå upp mot polariseringen | SvD Debatt