Första maj, höjda barnbidrag, 38 ton mer mat & 318 bostäder

Maj är alltid en intensiv månad. Så verkar det bli även detta år. Inledningen av månaden kunde dock inte bli bättre med ett rejält Första maj firande i Kalmar. Självklart stolt över dottern Ellen som premiärtalade! Morgan Johansson höll sedan ett riktigt bra tal till en rejäl publik på Larmtorget.

Glada Bokens orkester från Nybro uppträdde som vanligt. De blir bara bättre och bättre för varje år.

Mycket bra att S i sin vårbudget påminner om att man satsade rejält mycket mer än regeringen på välfärden. De prioriterade istället 13 miljarder på sänkt skatt till oss som tjänar mest. En helt otrolig prioritering i dessa tider.

Bra också att S satsar rejält på Sommarlovsaktiviteter inklusive lunch i sin vårbudget och höjda barnbidrag och studiebidrag. Det är riktigt tufft för väldigt många barnfamiljer just nu. Det blev tydligt på kommunstyrelsens senaste sammanträde där Serviceförvaltningen gjorde en genomgång av kostverkssamheten.

Antalet barn i skolan är ungefär densamma som förra året men matkonsumtionen har ökat från 472 ton första kvartalet 2022 till 510 ton första kvartalet 2023. Barnen äter mer mat, inte minst på fredagar och måndagar. En ökning 38 ton på ett kvartal! I denna siffra blir lågkonjunktur, elpriser, höjda räntor och fattigdom väldigt tydlig. 

Två företagsbesök idag, dels restaurang Zegel som satsar rejält och sedan Movant som är en stor aktör inom vuxenutbildning.

Till och med i april 2023 är antalet färdiga bostäder 318, varav 49 villor. Jag är inte orolig för det här året. Det som är planerat, beställt och igång byggs klart. Om ett par år tror jag däremot att det kommer vara riktigt dystert. Då har tvärniten i form av slopade investeringsstöd slagit till rejält.

Vi har ett antal större offentliga investeringar i röret men det kommer inte räcka för att hålla tillbaka ökad arbetslöshet inom byggsektorn. Ska bli intressant att se om stödet för SD inom byggsektorn fortsätter vara lika högt efter denna smäll.

Hittills i år har Kalmars befolkning växt med 173 personer till 72 191, detta att jämföra med samma vecka förra året då vi var 71 443, då var ökningen 115 sedan årsskiftet.

Nu möte med Linnéuniversitetet. Kul!