SFI-satsningen var en bluff. Tyvärr. Kommunernas ekonomi & 1 maj

I slutet av mars var vi många som gladdes åt att regeringen äntligen vaknat när det gäller SFI för Ukrainare. Ett helt igenom statligt ansvar!

Nu visar det sig att denna satsning från regeringen var en bluff. Tyvärr. Regeringen satsar inte 100 miljoner. Man finansierar detta genom att statsbidraget för nyanlända invandrares etablering minskas med just 100 miljoner. Det är pengar som verkligen behövs för att säkerställa just etablering av bland annat Ukrainare.

I Kalmar har oppositionen drivit SFI för Ukrainare vilket vi öppnade för efter beskedet från regeringen. Nu är vi tillbaka på ruta 1. Är ens oppositionen medvetna om att de, SKR och många av landets kommuner är upplurade på läktaren?

Med tanke på att hela kommunsektorns ekonomi nu rasar så är det helt omöjligt för kommunerna att också lägga resurser på det som till 100 procent är ett statligt ansvar.

I den skatteprognos som SKR kom med igår skrivs skatteintäkterna ned ytterligare 2024. Samtidigt så prioriterar regeringen sänkta skatter för oss som tjänar mest.

I stora delar av landet så skriver kommunalråd från höger till vänster gemensamma debattartiklar där man uppmanar regeringen att rädda välfärden. Pandemin är ju färsk i minnet. När den krisen slog till så säkrade den dåvarande regeringen välfärdens finansiering med råge. Kontrasten är total. Det går inte skylla på inflationen. Enligt Konjunkturinstitutet är det inte inflationsdrivande att rädda skolan och äldreomsorgen!

Kontrasten mot valrörelsen är total.

Lägg därtill total-slakten av budgeten för klimat och miljö och ständigt skjutande från Sverigedemokraterna mot regeringen. Har knappt gått en vecka utan att detta parti hotat med regeringskris.

Hur länge håller detta?

Nu ser jag fram mot 1 maj. Till Kalmar kommer vår utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson. Vi samlas på Jenny Nyströms gränd kl 12.10 och går sedan mot Larmtorget.