Jag får 1 410 kronor i sänkt skatt per månad. Fullständigt orimligt!

Tillbringat onsdag och torsdag i Stockholm för möten på Sveriges kommuner och regioner (SKR). Skulle bli väldigt förvånad om det inte blir majoritetsskifte i SKR efter kongressen i mars. S gick fram i valet och får därför fler ombud. Ska den gamla ”alliansen” sitta kvar så behöver de aktivt stöd i varje omröstning av Sverigedemokraterna. Jag har mycket svårt att se hur Centern skulle kunna medverka till ett sådant styre.

Efter mötena på SKR åkte jag på torsdagskvällen ut till Bommersvik där fullmäktigegruppen för S i Kalmar ska ha konferens hela helgen. Stötte på hela partiledningen som också var på plats. Magdalena Andersson tackade för ett riktigt bra möte som genomfördes i Norrliden under valrörelsen.

Idag är det den 27e januari vilket innebär att samtliga medarbetare och förtroendevalda i Kalmar kommun får sin lön/arvode.

Efter skatt fick jag ut 1410 kronor mer i januari än i december. Det beror på att Sveriges nya regering med stöd av Sverigedemokraterna har höjt den så kallade brytpunkten för statlig skatt, från 554 400 till 613 900 kronor per år. Denna förändring kostar hiskeliga 12.9 miljarder. En skattesänkning som nästan uteslutande träffar de som har de högsta inkomsterna i samhället.

Tjänar du 20 000 kronor i månaden så får du hela 72 kronor i sänkt skatt. 

Tjänar du 50 000 kronor i månaden så får du 902 kronor i sänkt skatt. 

Tjänar du 72 000 kronor i månaden så får du 1 250 kronor i sänkt skatt. 

Osv.

Detta är naturligtvis en helt orimlig och omvänd Robin Hood-politik. Denna skattesänkning för oss som tjänar bra är väl tillsammans med det avskaffade dans-tillståndet ett av få vallöften som denna regering lyckats med.

Nej, fel av mig. Förslaget om avskaffat danstillstånd fick bakläxa av lagrådet..

Tänk om man istället hade prioriterat höjt barnbidrag eller kraftigt höjda bostadsbidrag till grupper som verkligen hade behövt detta i dessa dyr-tider.

Eller om man lagt 12.9 miljarder i en satsning på välfärden. Det hade enligt den gängse fördelningsnyckeln inneburit omkring 61 miljoner till Kalmar kommun under år 2023.

Då hade väldigt många kommuner kunnat undvika stora besparingar som i sin tur förvärrar den lågkonjunktur som vi är på väg in i.