Valaffischer, elpriser, fler poliser & Pride

Ägnar ett par timmar varje dag åt att resa, renovera och klistra om våra valtavlor. Jag har varit med i många valrörelser men har aldrig tidigare varit med om en så systematisk förstörelse av valaffischer. Denna kriminalitet är dessutom utstuderad därför att den riktar sig nästintill ensidigt mot socialdemokraterna och centerpartiet. Varför då? Ja, det kan ni ju alla fundera på.

Vid sidan av merjobb så blir det också väldigt skräpigt. Jag har varit åtskilliga rundor på pappersåtervinningen.

Denna tråkiga del av valrörelsen vägs dock upp av de samtal vi för med Kalmarbor när vi knackar dörr eller står vid valstugan. Igår kväll var vi i olika delar av Södermöre. Gensvaret är väldigt gott, dels när det gäller hur kommunen sköts och dels när det gäller Magdalena Andersson som ledare. Att hon har ett brett stöd långt utanför S märks väldigt tydligt.

Att hon var här i förra veckan och mötte väldigt mycket människor ger naturligtvis också energi.

En av de frågor som diskuteras väldigt mycket är ju energipriserna. Regeringens besked om ett högkostnadsskydd på hela 90 miljarder som riktar sig till både hushåll och företag är därför väldigt välkommet.

Morgonens besked om att frikoppla priserna för vårt elsystem från gaspriserna är ytterligare ett mycket stort steg. Flera länder i Europa har ju gjort sig beroende av Rysk gas och när den nu stryps så stiger naturligtvis priset. Det är orimligt att det ska påverka prissättningen av elen i södra Sverige.

Därtill kom besked maximering av vår egen elproduktion med kapacitetshöjningar. Mycket bra och välkomna besked!

På socialdemokraternas partikongress 2016 togs beslutet om att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Genom en kraftig utbyggnad av antalet polisutbildningar så är målet på god väg att nås. Att det har blivit fler poliser också här i vår del av landet märks och syns. Nu är det möjligt att återigen plädera för fasta områdespoliser i Kalmar. Den diskussionen var inte ens möjlig att föra med polisledningen för några år sedan.

Igår kom beskedet om ett nytt mål för S som jag verkligen välkomnar.   Till 2032 så ska det bli 34 000 poliser. Det är ytterligare en rejäl utbyggnad. Givetvis så kommer det kosta pengar och innebära att också andra delar av rättsväsendet kommer behöva byggas ut. Jag tänker på både domstolar och Kriminalvård.

Då  var det kanske inte så dumt att redan i planarbetet för anstalten i Halltorp ta höjd för 500 platser eller att satsa på att bygga upp juridiska utbildningar vid Linnéuniversitetet i Kalmar…

Därtill går ju S till val på att för varje krona som satsas på polisen så ska det också satsas lika mycket i stöd till kommunerna för förebyggande insatser.

Den typen av löften kan man våga ställa ut om man inte samtidigt utlovar stora skattesänkningar. Om man lovar både och så är man inte särskilt trovärdig. Det är inte annorlunda med statens ekonomi än med det egna hushållets. Man kan kan inte göra allt samtidigt. Allt i livet är en prioritering.

Imorgon är det Pride i Kalmar. Hoppas att många sluter upp!