Kalmar tillhör Kalmarborna – Inte kriminella gäng!

Kalmar tillhör Kalmarborna!

Efter en härlig helg som avslutades med Kalmar FFs seger över Djurgården så vaknade jag inatt till beskedet om ytterligare en skjutning med dödlig utgång i vårt Kalmar. Jag är övertygad om att jag talar för varenda hederlig Kalmarbo när jag skriver att detta måste få ett slut. Dessa kriminella personer som skjuter och mördar, nu senast på en skolgård, ska gripas och dömas och låsas in.

Jag vill rikta ett stort Tack till alla de som nu arbetar inom Kalmar kommuns förskolor och grundskolor och möter oroliga barn med frågor om vad som händer.

Jag har idag haft samtal med polisområdeschefen Patrik Oldin och framfört ett mycket tydligt önskemål om ökad polisiär närvaro. Jag har också varit tydlig med att vi i takt med att antalet poliser blir fler också behöver fler områdespoliser som långsiktigt arbetar och skapar relationer i olika stadsdelar. Nu öppnar Kalmar kommun mötesplatser i tre olika stadsdelar. Också polisen skulle permanent behöva finnas på plats.

Självklart är det mycket bra att en person sedan i fredags är häktad för ett av morden som skett den senaste tiden. Under förmiddagen idag anhölls ytterligare en person som misstänkt för nattens händelser. Det är bra. Men. Polisen i Kalmar behöver nu stöd och uppbackning från övriga delar av landet. Denna våldsspiral måste brytas och då måste resurser tillföras.

Kalmar tillhör Kalmarborna. Vi ska aldrig acceptera att våra gator och bostadsområden är i händerna på kriminella. För mig finns här ingen gråzon eller någon kompromiss. Vi ska vara stenhårda mot brott och arbeta strategiskt och långsiktigt med brottslighetens orsaker och säkerställa trygghet. Nästa måndag tar kommunfullmäktige ett beslut om ytterligare ett trygghetspaket. Förslaget kommer från en enig kommunstyrelse. Det är en styrka att politiken är samlad i kommunens arbete för ökad trygghet. I detta paket ingår både hårt och mjukt, utöver det som redan tidigare beslutats. Från ordningsvakter och fler kameror till förebyggande insatser i skolan, socialtjänsten och i föreningslivet. Från Kalmar kommuns sida kommer vi inte lämna någon möda osparad i kampen mot kriminaliteten.

Sen måste vi tala klarspråk och det handlar om narkotikan. Det är den som varje dag göder de kriminella i Kalmar. På våra krogar konsumeras det inte bara alkohol, en hel del av besökarna på krogar och restauranger konsumerar också narkotika. Varje gång detta partydrogande sker så stödjer man aktivt de kriminella som lever på att sälja dessa droger. Stryp denna intäkt. Säg upp bekantskapen med människor i din omgivning som ägnar sig åt detta. Då gör du som Kalmarbo en riktigt stor nytta för ett tryggare Kalmar!