Nybloggat om Mötesplats Oxhagen, trygghet, dörrknackning, Uddevalla & tillgången till energi

Precis tillbaka i Stadshuset efter invigning av Mötesplats Oxhagen. I november fanns tre mötesplatser med i majoritetens budgetförslag. Nu är den första invigd genom en riktig familjefest. Inom kort öppnas också Mötesplatser i Norrliden och Berga. 

Dessa mötesplatser är permanenta. Det är inte ett projekt!!

De är bemannade med kommunala aktivitetsledare och det finns också medarbetare från socialförvaltningen på plats. Syftet är att skapa långsiktiga relationer, bygga förtroende och skapa aktiviteter. Det kan handla om språkcafé, studiecirklar eller tjej-kvällar med film.

Dessa mötesplatser är en del av det 33-miljoners paket som kommunen lagt för att öka tryggheten i Kalmar. Målet är att Kalmar ska vara en av landets tryggaste residensstäder. För att lyckas måste vi i samverkan med andra vara stenhårda mot brott men också lika kraftfulla mot det som orsakar brott och kriminalitet.

Det har varit och är en extremt hektisk period just nu. Parallellt med det vanliga arbetsuppgifterna som det innebär att vara kommunstyrelsens ordförande så kör nu också valrörelsen igång. Det innebär inte sällan att man är igång alla dagar i veckan, morgon som kväll.

Det jag gillar mest med valrörelsen är det enskilda mötet med människor, gärna dörrknackning, igår var jag och knackade på Sandås. Väldigt bra och trevliga samtal. Däremot gillar jag inte tjafset och konstlade konflikter som tyvärr är baksidan av en valrörelse.

En tydlig nackdel när tempot är högt är att jag inte prioriterar att skriva regelbundet på min blogg. Det är korkat för jag tror faktiskt att många är intresserade av att följa med vad som händer även om man inte har samma uppfattning i alla lägen. Jag ska skärpa mig!

Mellan olika möten idag så hade jag också en digital sittning med företrädare för Uddevalla kommun. De ville veta mer om hur vi arbetade med olika frågor. De hade noterat att vi låg väldigt bra till i SCBs medborgarundersökning. Kul att få resonera med andra kommuner. Alla kommuner är unika men man kan alltid lära något av varandra. Jag följer väldigt många kommuner på olika sätt för att spana efter goda idéer. En tydlig lärdom av dessa studier under många år är att en kommun måste ledas av en majoritet, oavsett färg. Annars får all energi ägnas inåt. Det kanske går i något år att hanka sig fram men över tid så går det bakåt med utvecklingen.

Jag följer noga utvecklingen i norra Sverige där det hela tiden sker gröna investeringar/etableringar. Jag tror att dessa investeringar också kommer till södra Sverige framåt. Detta under förutsättning att vi har tillgång till grön el. Därför har jag haft lite olika möten tillsammans med Kalmar energis VD Anna Karlsson, detta för att få en lägesbild av tillgången till el i vår del av landet. Just nu är det inga problem att landa normala etableringar eller investeringar men det gäller ju att skapa en bild av läget framåt också.

Därför hade vi under förmiddagen ett möte med EON där också Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson deltog tillsammans med Oskarshamns energi. Ett mycket bra samtal och genomgång av hur vi långsiktigt och gemensamt ska arbeta för med dessa frågor. Både Kalmar och Oskarshamn har mark för etableringar.

Till helgen blir det Stockholm och möte med partistyrelsen om Nato-frågan.

Nu bär det snart av mot Guldfågeln arena och hemmamatch för IFK Kalmar.