Nybloggat om företagsklimat, hembygdsrörelsen, FBC Kalmarsund & Frankrike

Bilade runt med hela familjen i Frankrike under förra veckan. Ljuvligt landskap och otroliga kulturmiljöer. Dessutom välbehövligt att få stänga av några dagar och bara umgås med sin familj. Upplevelser på dagen och kortspel på kvällarna. Inga möten, inga träningar eller aktiviteter som skulle hanteras.

Direkt efter hemkomst fylldes helgen med FBC Kalmarsund och SM-finalen. Vilken resa denna förening har gjort. På elva år har man byggt upp en helt otrolig verksamhet för ungdomar men också med både damer och herrar i SSL. Jag är väldigt imponerad av denna snabba utveckling. Blev ett väldigt trevligt mottagande av Silver-hjältarna på Larmtorget i söndags.

Och på söndagen meddelades också att Emma Fransson vunnit SM -guld i fäktning!!

På förmiddagen hann jag med att åka till Himmelsberga där jag satt ordförande på Ölands Hembygdsförbunds stämma.

Min bild är att hembygdsföreningarna kommer att spela en allt större roll framåt. I takt med att globaliseringen snurrar på alltmer så ökar behovet av att känna en stark förankring i den bygd man kallar hemma. Det innebär, tror jag, att hembygdsföreningarna inte bara kommer att handla om vårdandet av ett lokalt kulturarv utan också bli mer och mer av byalag eller intresseföreningar för en bygd.

Igår kommunfullmäktige där bland annat årsredovisningen togs. Min uppfattning är att 2021 blev ett av de bästa i Kalmar kommuns moderna historia, trots pandemin.

Resultatet, rent ekonomiskt,  blev det bästa någonsin.

  • Kalmar ökade sin befolkning med 999 personer.
  • Delade turer inom äldreomsorgen avskaffades.
  • En detaljplan för ny anstalt med 400 jobb antogs.
  • En överenskommelse med Linnéuniversitetet antogs som innebär att utbildningar inom juridik ska etableras i Kalmar.
  • En ny ishall invigdes.
  • Kalmar blev Årets Superkommun i den bredaste ranking som görs av landets kommuner.
  • Kalmar blev bästa kommun när det gäller Agenda 2030.
  • I SCBs medborgarundersökning så gav Kalmarborna högsta betyget av alla när det handlade om hur kommunen sköter sitt arbete som kommun.

Detta för att nämna några exempel.

I veckan släpptes också SKRs undersökning av företagsklimatet. Ser att Barometern beskriver resultatet med stora braskande rubriker. Det stämmer att vi tappade några placeringar. Detta på grund av att vi i den totala sammanställningen gick från 81 till 79 poäng.

Det leder till att vi totalt hamnar på plats 43 av 189 kommuner. Av de kommuner som har mer än 40 000 invånare så hamnar vi på plats 10. Vårt mål är att vara Topp 30.

Vår totala poäng är alltså 79. Det kan jämföras med våra jämförelsekommuner:

Växjö (M): 71 poäng. 

Halmstad (M):  72 poäng. 

Kristianstad (M): 76 poäng. 

Karlskrona (S): 75 poäng. 

Imorgon ska jag till Malmö och möte med Trafikverkets styrelse.