Två utmanare, mark, Nato, Futsal och omräknad opinion

Efter över två år med pandemi och Covid 19 så rök jag dit för en vecka sedan. Trodde ärligt talat att jag skulle klara mig men gick bet. Det blev några förlorade dagar som nu ska tas igen i ett febrilt tempo.

Var igår på Futsal och match mellan FC Kalmar och Svenska landslaget i Futsal. Var helt fullsatt i Kalmar Sportcenter och det blev en riktigt bra match. I halvlek hyllades KFUM Kalmar Saints för avancemanget till basketligan. Tidigare på dagen hyllades de också i Stadshuset där vi bjöd på lunch.

Självklart präglas mycket av dagarna åt det fasansfulla kriget i Ukraina. Fruktansvärda bilder som förmedlas på nyheterna dygnet runt. För mig som aldrig varit i närheten av något liknande är det  ändå svårt att ta till sig vad ett krig innebär på riktigt. Hur man än läser och försöker följa med.

Desto påtagligare är det för alla personer som en gång flytt undan krig och kommit till Sverige och Kalmar. Min kollega Dzenita Abaza är en av dem. I hennes och många andra Kalmarbors fall blir dessa påminnelser säkert extra jobbiga.

Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om inköp av nästan 100 hektar mark för för företag som vill växa eller etablera sig i Kalmar. Dessa markköp med efterföljande planläggning är kanske den viktigaste näringspolitiska åtgärden en kommun kan ägna sig åt.

Noterade att jag numera har två uttalade utmanare i rollen som kommunstyrelsens ordförande. Dels Jonathan Sager (SD) som lanseras sig själv som KSO-kandidat på Facebook och dels då Hanne Lindqvist (M).

För att komma i närheten av ett maktskifte så behöver de ju varandra. Kanske är det att ställa för höga krav men är det inte rimligt att man som opposition enas om vem man vill ska leda Kalmar? Att Sager därtill har givit uttryck för att han hatar Liberaler gör kanske inte äktenskapsambitionerna enklare..

Idag kom SVT Novus med sin marsmätning. Roade mig med att ta förändringarna på riksplanet och räkna om förändringen till kommunalvalet i Kalmar. Brukar stämma ganska hyggligt.

V – 8.3 procent, +0.3 procent. 

S – 46.3 procent, +3.8 procent

Mp – 2.6 procent, -1.1 procent. 

C 6.8 procent, – 1.8 procent. 

L – 2.1 procent, – 3.4 procent. 

M – 17.1 procent, + 1.6 procent.

Kd 4.8 procent, -0.6 procent. 

SD 13.7 procent, + 1.2 procent. 

Skulle denna nationella trend hålla i sig och slå igenom också på lokal nivå vilket det brukar göra så blir det sex istället för åtta partier i kommunfullmäktige efter nästa val. Men. Osvuret är bäst. Det är på valdagen allt avgörs.

Ska jag gissa något så är det att SD-trenden den senaste månaden kommer hålla i sig. Kopplingarna till Ryssland och oförmågan att skilja på Putin och Macron kommer göra väljarna än mer tveksamma till SD.

Jag tror inte heller att Nato-frågan kommer bli en del av valrörelsen. Den kommer med stor sannolikhet att avgöras innan dess. Jag tror nämligen att Sverige i bred konsensus kommer att ha ansökt om ett medlemskap i Nato redan före sommaren. Vår del av världen är helt enkelt annorlunda nu än vad den var för några månader sedan.