Nybloggat om Ukraina, valsedlar, gröna näringar och ”Kalmar-alliansen”

Oerhört intensiva dagar just nu. Om en timme börjar möte med partistyrelsen. Känner en väldigt stor trygghet i att vi har en regering med Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Ann Linde i detta väldigt turbulenta säkerhetspolitiska läget. Den uppfattningen tycks delas av svenska folket vilket naturligtvis är roligt.

Att det inte går särskilt bra för oppositionen syns inte minst på twitter där framförallt moderata politiker fullständigt spårat ur. Måhända är detta en spegel av de dagliga opinionsmätningarna som trillar in på partikansliet?

Även i Kalmar verkar det stressat i oppositionen. Det märks inte minst i dagens utspel där man vill att kommunstyrelsen ska lägga ett antal miljoner på att hyra in advokater som ska gå igenom alla bygglov som givits de senaste fyra åren.

Det kommer vi inte att göra av den enkla anledningen att det är olagligt för kommunstyrelsen att lägga sig i myndighetsutövning vilket ju hanteringen av bygglov är. De pengarna lägger jag hellre på ökad kommunal närvaro i Norrliden, Berga och Oxhagen.

Jag förstår att oppositionen i Kalmar är pressad och därför gör utspel som andas desperation. Den så kallade Kalmar-alliansen har 16 mandat av kommunfullmäktiges 61 mandat. För att ens komma i närheten av en majoritet så behöver de förena sig med både Miljöpartiet (2 mandat) och Sverigedemokraterna (8 mandat) och dessutom vinna ytterligare fem mandat. Därtill måste Liberalerna, KD och Mp klara spärren på tre procent. Bara konststycket att få ihop Mp och SD känns ju inte direkt realistiskt.

Detta samtidigt som majoriteten med S, C och V fungerar väldigt väl både politiskt och när det gäller personkemin. Man kan ju inte heller direkt påstå att det går dåligt för Kalmar. Ekonomin är välskött och medborgarna ger toppbetyg till den kommunala verksamheten. Under 2021 blev Kalmar dessutom utsedda till Årets Superkommun i den bredaste rankingen som finns.

Jag gillar verkligen att vara igång med fysiska möten igen. Under den senaste veckan har jag varit igång från morgon till kväll med olika möten. Det har varit företagsbesök, kvällsmöten med Hyresgästföreningen och Rotary. 

Igår var det möte med företrädare för de Gröna näringarna i kommunen. Vi genomförde mötet på den nya hästkliniken vid Kalmartravet. Självklart är det tufft för sektorn just nu. Jag lägger en hel del tid på samtal kring detta. Landsbygdsministern Anna Caren Sätherberg är välinformerad om läget i vår del av landet.

Det som dock överskuggar det mesta är kriget i Ukraina. I veckan deltog jag i ett möte med hundra borgmästare från stora delar av Europa. Det var borgmästaren i vår vänort Gdansk som var värd för mötet. Kriget blir väldigt nära när man sitter med vice borgmästaren i Mariupol framför sig. Han beskrev i detalj hur Ryssland bombat sönder staden och även bombat sjukhus och skolor. Jag tror ingen som inte varit i detta helvete kan föreställa sig hur de har det.

Idag släpper Kalmar kommun en insamling till att hjälpa vår vänort Gdansk med medel. Sveriges kommuner är enligt kommunallagen förbjudna att ge bistånd. Därför startar vi en insamling istället. Gdansk har tagit emot väldigt många flyktingar och det börjar nu bli ordentligt kämpigt. Självklart ska vi då hjälpa till. Mer information om detta kommer på kommunens hemsida. Där kan ni också läsa mer om hur kommunen arbetar med Ukraina.

Jag hoppas att det snart blir en uppgörelse mellan Migrationsverket och SKR kring formerna för arbetet med framförallt flyktingar som nu kommer. Eftersom Massflyktsdirektivet nu är aktiverat så gäller inte den vanliga lagstiftningen med bosättningslagen. Därför måste det till en uppgörelse som ger ordning och reda i mottagandet.

För något år sedan la Sverigedemokraterna en riksdagsmotion om att flyktingars ägodelar skulle beslagtas. Jag undrar naturligtvis om det också gäller de smycken som Ukrainska flyktingar bär eller om denna lagstiftning enbart skulle gälla för människor som har en annan hudfärg?

Imorgon har Socialdemokraterna i Kalmar årsmöte. Vid sidan av dörrknackning så ska årsmötet också besluta om valsedlarna till kommunen och regionen. Jag läste en krönika som Ulf Carlsson skrev i Barometern där han undrade om Anna Lööf Hedh skulle kandidera i valet till kommunfullmäktige. Jag blev lite förvånad över detta eftersom Anna själv valt att kandidera till regionen och därför inte alls är nominerad till kommunen. Är man inte nominerad så är man inte valbar. Det regleras i partiets stadgar.

Jag tror Anna Lööf Hedh har goda förutsättningar att komma in i regionen. Hon kommer med sin långa erfarenhet gör ett bra jobb i regionen.

Nu ska jag ge hönsen lite mat innan det är dags att koppla upp sig till partistyrelsens möte.