Funderingar kring kriget och Kalmar

Sitter som många andra klistrad vid TVn och följer den fruktansvärda utvecklingen i Ukraina. Nästan svårt att ta till sig all den nöd som nu utspelar sig i ett land som inte ligger särskilt långt borta. Samtidigt häpnar man över Rysslands hänsynslöshet i bombandet av civila mål. Nu på morgonen så har man skjutit mot ett av Europas största kärnkraftverk. Spärrarna tycks ha släppt fullständigt!

Självklart leder detta till eftertanke om hur detta krig i Europa kommer påverka Sverige och Kalmar. Att vi måste hand om människor som flyr är ju självklart men i övrigt?

Jag tror tyvärr att vi får leva med detta krig under en längre tid. Även om Ryssland skulle inta större delen av Ukraina så kommer det finnas ett motstånd kvar som gör allt för att bekämpa den Ryska aggressionen.

Jag är knappast expert på säkerhetspolitik men funderar ändå på effekterna för oss i Sverige och i Kalmar.

Det kommer krävas beslut om ytterligare stora satsningar på totalförsvaret, både det militära och det civila. Det kommer sannolikt att gå ganska snabbt nu. Här pratar jag både om statliga och kommunala satsningar. Vi har exempelvis tillgång till ett antal dieselkraftverk i Kalmar. Dessa kan producera el till bland annat våra vård- och omsorgsboenden vid strömavbrott. Hittills har vi räknat och byggt beredskap på att dessa strömavbrott inte sker samtidigt överallt i Kalmar kommun eftersom det inte inträffat tidigare. Nu måste vi tänka om. Jag har därför begärt att få ett underlag för beslut kring inköp av ytterligare kraftverk.

Vi kan räkna med att energipriserna kommer stiga rejält. Det är olja och gas som finansierar Rysslands krig. Europa och Sverige måste göra sig oberoende av detta men det kommer ta sin tid. Under tiden kommer priserna att vara höga. Sannolikt kommer vi därför att se en ökad inblandning av biobränslen i diesel och bensin. Vi behöver också öka takten när det gäller att bygga ut vår förnybara energiproduktion. Ingen kan väl i detta läge tro på storskalig utbyggnad av kärnkraft? Snacka om att lägga äggen i samma korg.

Den inhemska produktionen av mat, insatsvaror, jordartsmetaller och mycket mer måste öka rejält. Beredskapslager behöver byggas upp av samhället men också av oss som enskilda individer.

Igår var det möte med Pensionärsrådet. På dessa möten brukar jag alltid dra läget i kommunen. Igår kändes det bara futtigt att prata om KIFAB-affären, bokslut och medborgarundersökningar. Istället blev det enbart ett bra samtal om kriget i Ukraina.

På kvällen igår så var jag med och knackade dörr. Också det präglades av Ukraina. Jag ställer mig frågan hur annorlunda valrörelsen kommer bli?

Igår kom i alla fall en opinionsmätning som visade på en rejäl uppgång för S. SVTs inrikespolitiska kommentator Mats Knutson slog fast att det var en krigseffekt. Döm därför om min förvåning när jag igår kväll läser att Novus själva säger att det inte stämmer. S uppgång kom innan kriget bröt ut. Under den senaste veckan har S legat still. Man kan väl tycka att en politisk kommentator borde ha koll på sånt..

Hur eller hur så tror jag att oppositionen kommer få bekymmer. M, KD och L har lierat sig väldigt hårt med SD. Det är knappast en fördel just nu. Det är bara två veckor sedan Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan Putin och Biden. Nu meddelar samma parti att Sverige är fullt och därför inte bör ta emot vår andel av flyktingar från Ukraina. Samtidigt skriver SD i Kalmar inlägg på sociala medier och begär att S ska öka mottagandet av just flyktingar. Snurrigt värre.

Sannolikt får även V bekymmer efter vacklandet kring militärt stöd till Ukraina.