Exceptionell befolkningstillväxt och kräk som skjuter

Nu på morgonen kom SCB med sin befolkningsstatistik över 2021. Kalmar växte med 999 personer, en enda person från tusen.

Det är höga födelsetal, låga dödstal och en stor inflyttning, inte minst från storstäderna som ligger bakom. Jag har stött på många av dessa inflyttare. En del har växt upp i vår region, andra har lockats för att arbetsmarknaden erbjuder spännande jobb. Många vittnar också om att man upplever väldigt mycket av livskvalité i Kalmar.

Självklart känns det inte riktigt så under den senaste veckan där skjutningar har lamslagit oss alla.

I förrgår hade jag kontakt med en pappa. Han bor alldeles bredvid den senaste skjutningen. Självklart var han upprörd. Det är jag och många andra med mig också.

Jag tror att jag talar för varenda Kalmarbo när jag slår fast att skjutningar i bostadsområden förtjänar vårt djupaste förakt och avsky. För de kriminella kräk som ligger bakom dessa händelser finns inga förmildrande omständigheter. Man kan inte förklara bort att man skjuter i ett bostadsområde.

Jag tror dessutom att jag talar för varenda Kalmarbo när jag uttrycker att vi med förtroende förväntar oss att polisen sätter in alla resurser för att klara upp de brott som skett och gör sitt yttersta för att förhindra fler från att begås.

Vi som bor i Kalmar kommer nämligen aldrig acceptera eller vara tysta inför beteenden som beskär vår frihet, som hotar vår trygghet och sprider skräck i bostadsområden. Eller för den delen på gator och torg. Vi tänker försvara vår rätt att bo i vår del av landet utan att behöva vara rädda för vapen och våld.

Självfallet är det inte bara polisen som har en uppgift att göra. Jag vet att kommunen, liksom många andra, gör stora förebyggande insatser. Inte minst handlar det om att bekämpa de droger som ligger bakom så mycket elände i vårt samhälle. Här bör mer göras av alla olika aktörer i vårt samhälle, även Kalmar kommun.

Tillsammans kan och ska vi göra vårt yttersta för att bygga vidare på ett Kalmar som har plats för alla och som präglas av frihet, trygghet och respekt. Det är vi som bor i Kalmar som är Kalmar!

Åter till befolkningsutvecklingen och en liten jämförelse.
Kalmar växer med 1.4 procent, riket växer med 0.7 procent.
Stockholms kommuns kräftgång fortsätter, man växer med 0.3 procent.
Göteborg växer med 0.76 procent.
Malmö med 1.08 procent.
Växjö med 1.2 procent.
Karlskrona med 0.3 procent.
Kristianstad med 0.49 procent.
Halmstad med 0.78 procent.