Bostäder för ungdomar, opinion & storsatsning på föreningslivet

Såg att Länsförsäkringar släppt en rapport om var ungdomar lättast kan hitta en bostad. Kalmar hamnar på 82a plats av landets kommuner. Årjäng toppar listan.

Rapporten baserar sig bland annat på prisutvecklingen för bostadsrätter och det blir ju lite trubbigt. Det är inte särskilt många ungdomar som har råd att köpa en bostadsrätt när man ska flytta hemifrån. Hade man tagit med produktionen av hyresrätter med statligt investeringsstöd(lägre hyror) så hade Kalmar hamnat i topp.

Under de senaste fem åren har har omkring 2 000 hyresrätter med investeringsstöd byggts i Kalmar. Totalt har dessa fastighetsprojekt hämtat hem över 700 miljoner i stöd. Ett stöd som ger lägre hyror för hyresgästen.

Därtill har Kalmarhem vikt av lägenheter för ungdomar i det vi kallar för Flytta hemifrån garanti. Under nästa år blir det 75 lägenheter. Jag har tipsat Länsförsäkringar om detta. Hoppas att de tar med produktionen av hyresrätter i nästa års undersökning.

Jag gläds naturligtvis åt att det går bra för S i opinionsmätningarna. Det måste man få göra. Under alla de år jag varit kommunalråd så har det ju inte alltid varit uppåt på nationell nivå..

Roade mig med att räkna om den senaste undersökningen från SCB till kommunvalet i Kalmar. Det blev inga särskilt stora förändringar.  Moderaterna ökar något mandat, liksom SD, S och V.

Kd tappar och liberalerna åker ur fullmäktige. Mp balanserar på spärren. Sammantaget innebär det att majoriteten ökar två mandat medan den uppdelade oppositionen tappar två.

Igår klubbade Kultur och fritidsnämnden ett föreningspaket på totalt 66 miljoner kronor. Detta efter att fullmäktige beslutat att utöka budgetramen för nämnden. Det handlar om investeringsstöd till föreningar runtom i hela kommunen som äger sina egna anläggningar. Allt från ridklubbar till Folkets hus i Lindsdal.

Känns väldigt bra. Är en av de största satsningarna någonsin på vårt föreningsliv.