Grattis alla förmögna hyresgäster i Påryd, Linnéstaden och Bergagården

I Kalmar har det byggts 1 987 lägenheter med investeringsstöd de senaste fem åren. Totalt handlar det om 40 olika byggprojekt runtom i hela kommunen. Det är studentbostäder och det är vanliga hyresrätter. Den absoluta huvuddelen av alla dessa lägenheter har byggts av privata fastighetsägare.

Totalt har dessa projekt genererat 706 883 784 i investeringsstöd vilket har inneburit att varje nyproducerad lägenhet i snitt har 1 400 kronor i lägre hyra varje månad. Kalmar är tillsammans med Göteborg de kommuner som fått mest i investeringsstöd i hela landet.

Vi kan ta exemplet Gröndalsvägen där Kalmarhem nu håller på att slutföra en nyproduktion. Till det projektet har bolaget fått 40 miljoner i investeringsstöd vilket innebär att en lägenhet med 3 rum och kök kostar 9 586 istället för 11 240. En differens på 1 654 kronor.

En lägre hyra i snitt på 1 400 kronor i månaden innebär 16 800 kronor för en hyresgäst per år.

För samtliga hyresgäster som idag bor i lägenheter som är byggda med investeringsstöd (1987 st) i Kalmar så innebär det totalt 33 381 600 kronor per år. Det är inga småpengar som istället kan läggas på annat.

Detta stöd vill nu M, KD och SD avskaffa. Frågan avgörs den kommande veckan då riksdagen beslutar om budgeten. För att stoppa ett avskaffande så måste Centerpartiet och Vänsterpartiet rösta på regeringens budget i slutomröstningen.

Ett avskaffande skulle inte bara innebära högre hyror i nyproduktion, det skulle sannolikt också minska byggandet av just hyresrätter runtom i hela landet. Även i Kalmar. En del av dessa projekt som nu har byggts hade sannolikt aldrig blivit av eftersom hyran hade blivit för hög. Fastighetsägarna vågar inte riskera att stå med tomma lägenheter. Hade jag arbetar i byggsvängen i Kalmar så skulle jag vara rejält orolig. Alla dessa 40 byggprojekt de senaste fem åren har skapat rejält mycket jobb.

I Barometern idag så försvarar oppositionsrådet Hanne Lindqvist ett avskaffande av investeringsstödet med motiveringen att det bor fler höginkomsttagare i de lägenheter som fått bidrag jämfört med andra lägenheter. Det är ett fullständigt häpnadsväckande uttalande. Hur har Hanne Lindqvist kommit fram till detta? Har hon gått runt bland studenterna på Kungsgårdsvägen eller bland hyresgästerna på Bergagården och frågat efter deras inkomster?

Självklart finns det en och annan höginkomsttagare som bor i dessa lägenheter men jag är helt övertygad om att det stora flertalet är helt vanliga Kalmarbor med normala inkomster som är glada över att kunna få tag i en lägenhet att bo i. Dessutom till en rimligare kostnad, även om det är i nyproduktion.

Har jag fel så är det bara att lyfta på hatten och gratulera alla förmögna hyresgäster i Snurrom, Linnéstaden och i Påryd. Jag är inte säker på att dessa hyresgäster delar moderaterna i Kalmars bild av sin egen förmögenhet.

För övrigt gläds jag denna lördag åt att S på en månad ökat lika mycket som hela Liberalerna. Detta enligt den senaste undersökningen från Sifo.