Bontouch, Meriworks, företagsklimat & konserter

Precis varit och välkomnat Bontouch till Kalmar. Det är ett IT-bolag som bland annat jobbat med att utveckla appar åt bland annat swish, SJ med flera. De har på något år växt till 17 medarbetare i Kalmar, många hemvändare. Idag kom hela bolaget med 170 personer till Kalmar för en tre dagars konferens. Ett tåg hade chartrats och hela Statt är hyrt.

Bontuch är ett av många växande IT-bolag i Kalmar. Imorse var jag på företagsbesök på Meriworks som sitter i gamla brandsstationen tillsammans med flera andra IT-bolag. Riktigt spännande!

Igår kom tidningen Dagens samhälle med sin ranking över landets kommuner avseende Agenda 2030. Det blev delad första plats i vår kategori av kommuner. Totalt sett så blev vi på sjunde plats av landets 290 kommuner. Totalt har 57 olika variabler gåtts igenom.

Idag kom den årliga mätningen av företagsklimatet där Kalmar tyvärr tappade. Det gillar jag inte. Vi ska ligga i topp i de flesta mätningarna!

Det finns två mätningar rörande företagsklimat. Den ena som brukar få mest uppmärksamhet är just Svenskt näringslivs mätning med 190 svarande och vänder sig till medlemmar i Svenskt näringsliv.  Den som får mindre uppmärksamhet genomförs av SKR, är opolitisk och har 330 svarande. I SKRs mätning får företag som haft kontakt med Kalmar kommun en enkät att svara på. I den mätningen ligger Kalmar kommun i topp.

Av de 190 som svarade i Svenskt näringslivs mätning så fördelade sig svaren så här när det gäller synen på företagsklimatet generellt i Kalmar.

4 procent tycker företagsklimatet är dåligt.

13 procent tycker det ”inte är helt godtagbart”. 

30 procent tycker det är godtagbart. 

33 procent tycker det är bra. 

11 procent tycker det ör mycket bra. 

4 procent tycker det är utmärkt. 

4 procent vet ej. 

Vi ska nu analysera detta. Målbilden är tydlig. Vi ska fortsätta ligga i topp i SKRs mätning och vi ska ha bättre placeringar i Svenskt näringslivs mätning. Den absoluta toppen är svår att nå om du exempelvis inte säljer ut äldreomsorgen eller gör annat som ligger i linje med den politik som Svenskt näringsliv driver.

Vilket fantastiskt program som har satts ihop när vår nya ishall öppnar. Riktigt bra jobbat av Destination Kalmar, Pelle Aldestam med flera. Jag är så glad för att vi som en del av strategin under pandemin arbetade strategiskt med hur Kalmar ska återstarta och vara starkare efter pandemin. Detta är ett exempel på det.