Konjunktur, Kalmar Nyckel, Rautio, Funkisfestival & opinionsmätningar

Det svänger rejält i konjunkturbedömningarna just nu. Att det kommer en rejäl återhämtning efter pandemin är de flesta överens om.

Det märks inte minst i de prognoser över skatteintäkterna som SKR levererat inför 2022. Jag brukar följa ett antal bedömare och har särskilt följt banken Nordea de senaste åren. De brukar landa rätt. Banken kom nyligen med en analys där man påstår att återhämtningen kommer bli ännu starkare än vad andra prognosmokare har förutspått. De menar också att arbetslösheten kommer sjunka snabbare än vad många andra tror. Vore en välgärning om de har rätt och när jag sätter fingret i luften så undrar jag om de inte kommer få rätt.

Om Småland skriver man följande:

”Den småländska återhämtningen har tagit rejäl fart under 2021 och samtliga småländska län har nu en arbetslöshet som ligger på eller under förkrisnivå. Antalet nya lediga jobb är på rekordnivåer. Orderböckerna är fulla, samtidigt som bristen på insatsvaror bromsar.”

Hade idag ett möte med entreprenören Åke Fagelberg som dragit igång en Kalmar-förening av Kalmar Nyckel som finns i vår vänort Wilmington. Ett riktigt bra initiativ!

Igår företagsbesök hos konstnären Lotta Rautio som öppnat ramverkstad och galleri på Storgatan i Kalmar. Riktigt kul att äntligen få komma igång med fysiska företagsbesök. Det ger oerhört mycket! Lotta är dessutom en riktigt duktig konstnär.

På nästa veckas planutskott så kommer beslut om uppdraget att planlägga för cirka 100 bostäder i Halltorp. 

På arbetsutskottet kommer bland annat beslut kring satsningen på juridik vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Oj vad positiva reaktioner jag fått på denna strategiska satsning!!

Jag blev så himla glad när pressmeddelandet om Funkisfestival kom under veckan. Besökte detta i Halmstad för några år sedan och det blev ett uppdrag i budgeten att få Funkisfestivalen till Kalmar. Sen kom pandemin och nu är det äntligen på rull.

Riktigt roligt att också Norge får en S-ledd regering. Tredje valet i rad som Norska motsvarigheten till SD tappar i ett nationellt val. Nu hoppas jag också på framgångar i det Tyska valet. Jag följer opinionsmätningarna med spänning. Är dock förvånad över att Svensk medias bevakning av valet i både Tyskland och Norge är så skral. Det amerikanska valet följdes ju in i minsta detalj..

Läste en rapport om just opinionsmätningar som meddelade att S i de senaste valet underskattades i opinionsmätningarna på grund av de viktningar som görs. Däremot överskattas V. I nio av tio opinionsmätningar får de ett högre resultat än vad de fick i senaste valet. Av 98 opinionsmätningar före förra valet har S fått lägre siffror i 85, detta i jämförelse med valresultatet. Ska bli intressant att följa detta i nästa valrörelse.

Riktigt roligt att fem av tio återstående föreställningar med Södermörerevyn är slutsålda efter bara några dagar. Efter premiärhelgen har det bokats rejält. Ett gott kvitto på att proffsen och amatören (jag själv) levererar ganska hyggligt!