Ganska illa pinkat av SCB

I våras hade vi en debatt i kommunfullmäktige om huruvida kommunen skulle gå på SCBs befolkningsprognoser eller våra egna prognoser. Detta som en del i de antaganden som ligger till grund för den översiktsplan som nu jobbas fram.

Min erfarenhet är att SCBs prognoser aldrig stämmer. De tar nämligen enbart hänsyn till historiska data och fångar varken bostadsbyggande, tillväxt i näringslivet eller förändringar i övrigt.

De brukar sålunda vara inaktuella och omöjliga att använda redan när de presenteras. Bekymret är att dessa prognoser ligger till grund för väldigt mycket offentlig samhällsplanering.

Om exempelvis ett län spås få minskad befolkning fram till 2040 så är det klart att det påverkar både statliga och privata investeringar.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att företrädare för Norrbotten och Västerbotten reagerat skarpt mot SCBs framskrivningar som presenteras som någon form av sanning. I dessa län ska de ju investeras som aldrig förr de närmaste åren. Självklart kommer det påverka befolkningstillväxten.

På samma sätt har det varit med Kalmars utveckling i förhållande till SCBs prognoser. I våras kom en ny prognos som visade att vi under hela 2021 skulle växa med 433 personer.

Enligt deras framskrivning ska vi växa med 5 800 personer fram till  år 2040 då vis ska ha 76 200 invånare.

Hur ser det då ut i verkligheten?

Just nu har vi 71 167 invånare i Kalmar kommun. Sedan årsskiftet är det en ökning med 772 personer och då har vi en bra bit till det helår som SCBs prognos bygger på.

Jämför vi med samma vecka förra året med samma vecka i år så har Kalmars befolkning växt med 1054 personer.

Oavsett vilken jämförelse man tar så är SCBs siffror från i våras antingen rejält över 100 procent fel eller nästan 100 procent fel.

Det är, ärligt talat, ganska illa pinkat av Sveriges statistikmyndighet. Jag är dock inte förvånad. Så här har det varit i flera år.

Tur att vi lagt en budget för barnomsorg och skola som utgår från verkligheten och inte statistik från SCB!