Babyboom? Nya flyglinjer på Småland Airport, SD, Anstalt och ÖP

Underbart med några dagars ledigt. Blivit mycket arbete ute. Väldigt skönt att få arbeta med kroppen när man sitter mycket still på olika möten.

Antalet födda fortsätter att öka i Kalmar kommun vilket naturligtvis är väldigt roligt. Hittills i år är det 336 barn som har fötts, detta att jämföra med samma period förra året då det var 292. Kanske inte verkar som någon gång väldigt stor ökning men håller trenden i sig under resten av året så är det över hundra fler barn än året innan.

Nu är vi 70 651 invånare i kommunen, detta att jämföra med samma period förra året då det var 69 706.

Jag noterar att det under våren har etablerats två nya flyglinjer till Småland Airport som delvis ägs av Växjö kommun och som styrs av bland annat Miljöpartiet. Det är till Pristina och Zadar. Vid sidan av dessa linjer så finns sedan tidigare linjer till Skopje, Gdansk, Tuzla och Amsterdam.

Just att ha direktlinjer till en hubb eller en destination när man verkligen behöver resa måste väl vara bra för både ekonomin och klimatet? I höst blir det möjligt att nå Frankfurts stora utbud direkt från Kalmar. Detta utan att behöva åka via Stockholm eller Köpenhamn.

På Samhällsbyggnadsnämndens möte på torsdag kommer det första samrådsförslaget rörande ny anstalt i Halltorp upp för beslut. Det möjliggör 350 platser och lika många jobb i en första etapp. I etapp 2 så är 500 platser möjliga.

Imorgon är det final i Dagens Samhälles lista över Superkommuner. Kalmar är en av finalkommunerna. Över 40 000 mätpunkter fördelade över 144 variabler uppdelade på 18 kategorier ligger till grund för denna stora genomgång av landets 290 kommuner. Roligt att bara vara med i final!!

Jag välkomnar att vi nu slipper upprepa den ständiga frågan om SD-samarbete till M, KD och L.

Efter att Carl Henrik Sölvinger meddelat sin avgång på grund av att han vägrar samarbeta med just SD så valdes igår Lotta Wahlmino till hans efterträdare. Hon röstade ja till SD-samverkan på Liberalernas partiråd.

Det råder ingen som helst tvekan om att strategin också i Kalmar inbegriper Sverigedemokraterna. Lika självklart är det att SD inte kommer ingå ett sådant samarbete utan att få något tillbaka. Nu ser vi fram emot att få se de gemensamma programmen. På nationell nivå har man ju redan presenterat det första gemensamma programmet.

Jag tror även att man försöker locka med sig Mp i sitt samarbete men jag är väldigt tveksam till att Max Troendlé själv eller hans parti skulle ge sig in i ett samarbete som på något sätt skulle inbegripa SD.

För mig är inte denna fråga svår. Jag går hellre i opposition än samarbetar med ett parti vars enda mål är att splittra och ställa människor emot varandra.

Imorgon kväll börjar också en rad samråd om Kalmars nya översiktsplan. Kika på kommunens hemsida eller efter annonser så att ni kan vara med och lyssna. Det är också politikens uppdrag under detta samråd. Att just lyssna! Ett samråd är medborgarnas och invånarnas möjlighet att tycka till om både stort och smått!