Kalmar & Gotland ökar mest & ett två-års jubileum

Roligt att Kalmar kom på tredje plats i vår kategori av kommuner när Aktuell Hållbarhet rankar landets bästa miljökommuner. Etta blev Västervik som förra året var tvåa.

Idag är det exakt två år sedan som Moderatledaren Ulf Kristersson lovade att aldrig samverka med Sverigedemokraterna. Det gjordes i en intervju i Dagens Samhälle. Samma moderater som då applåderade partiordföranden gör samma sak idag. Ryggraden är lika böjlig som en ål i Kalmarsund.

Idag kom SCB med sina befolkningssiffror för första kvartalet 2021. I Sverige finns 10 389 806 invånare, en ökning med 10 511 eller +0.1 procent. En väldigt blygsam befolkningsökning.

Kalmar växte relativt mest bland landets residenskommuner med en ökning på 236 invånare vilket motsvarar 0.33 procent.

Gotland växte näst mest, relativt sett, med ett plus på 164 personer vilket motsvarar 0.27 procent.

Stockholms kommun minskar sin befolkning, det gör också större kommuner som exempelvis Örebro, Karlstad och Luleå.

Växjö växer med 25 personer, Linköping med 68 och Jönköping med 203.

Siffrorna för hela 2020 visade att Kalmar relativt sett växte näst mest bland landets residenskommuner. Ska bli intressant att se om vi hakar på i toppen när hela 2021 ska summeras.

Jag tror livskvalité, pandemi och stor bostadsproduktion är avgörande för att Kalmar ligger i topp. Nu gäller det att vi fortsätter håller i och inte blir ”Fat and happy”.

Vi ska framåt men vi ska inte växa så det knakar. Det gör vi knappast heller med en befolkningstillväxt på 0.33 procent.