Bra insändare, nya byar & markköp

Riktigt intensiva veckor nu. Roligt men alla digitala möten gör en faktiskt lite mossig. Gäller att ta pauser och komma ut i luften.

Det var en väldigt bra artikel som Marianne Arrias skrev i Barometern i tisdags. Vi hade kontakt innan och bestämde att vi ska ses så fort pandemin lugnat ner sig.

Vecka 6 var vi 70 452 invånare i Kalmar kommun. En ökning med 109 sedan årsskiftet. Det kan jämföras med samma period förra året då vi hade ökat med 72 personer. Antalet avlidna hittills i år är 51 personer, att jämföra med 72 samma period förra året. Antalet födda var 91 respektive 92.

Väldigt spännande att följa trender och flyttströmmar i dessa pandemi-tider. Vilka förändringar kommer ske på kort sikt och vad händer på längre sikt? I nästa vecka släpper SCB sin statistik för 2020.

Kanske ska kommunerna inte bara planera för nya stadsdelar i framtiden? Jag tycker det skulle vara spännande att planera för nya byar på landsbygd!

En av förklaringarna till att Kalmar utvecklas positivt är tillgången på mark. Generationen av politiker före oss var väldigt framsynta och såg till att köpa mark när det gavs tillfälle. På det sättet kunde Smedby, Lindsdal, Berga och Norrliden växa fram med bostäder, arbetsplatser och service. Det är ett ansvar varje generation av politiker har mot de som kommer efter. Mot den bakgrunden har vi de senaste åren arbetat aktivt med detta.

En stor skillnad mot tidigare är att den kommunala förköpsrätten nu är borta. Det innebär att kommunerna på ett mer aktivt sätt måste arbeta med dessa frågor.

Under de senaste åren har kommunen  bland annat köpt följande:

2.4 hektar i Påryd

47 hektar i Halltorp

Cirka 10 hektar i Smedby

Ett område norr om Snurrom på totalt 57 hektar är på väg att köpas.

Beslut är också på väg fram när det gäller ett område på 5 hektar i Förlösa. Likadant är det med Revsudden där kommunen köper in 266 hektar.

Vi gör dessa inköp för att ha en hygglig tillgång på mark inför framtiden. Det kan handla om områden för rekreation/friluftsliv, för byte av mark eller för att bygga på. Området i Halltorp köptes ju exempelvis in för att bygga en ny anstalt med cirka 400 platser och lika många nya jobb.

På måndag är det återigen dags för digitalt kommunfullmäktige. Det har funkat riktigt bra hos oss. Kan inte begripa varför en del församlingar envisas med att köra fysiska möten mitt i en pandemi. Läste exempelvis om region Dalarna där den styrande majoriteten envisas med stora fysiska möten. Fattar inte hur de tänker!

Läste att Kalmar Vatten nu är ledande i landet när det gäller förnyelsetakten av gamla VA-ledningar. Detta är en ekonomisk bomb i de kommuner som blundar för detta. När man väl börjar få problem är det oftast för sent och då blir det hiskeligt dyrt.

Trevlig helg!