542 miljoner till Kalmar & gemensam värdegrund

Det känns riktigt bra att vi under de senaste fyra åren lyckats landa 542 miljoner kronor i statliga investeringsstöd, näst mest i landet. Det innebär att privata såväl som offentliga fastighetsägare kunnat få stöd för att producera 1624 hyresrätter i Kalmar. För att få stödet så förbinder sig fastighetsägaren till en lägre hyra än vad det annars skulle vara för nyproducerade lägenheter.

Investeringsstödet kom i ett väldigt bra läge för Kalmar. Vi hade under många år haft en minimal produktion av just hyresrätter. Det som byggdes var till stor del bostadsrätter. Vi ska ha balans mellan villor/radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Nu är vi i ett läge där ungdomar utan kapital eller kontakter kan få tag i en lägenhet. Arbetsgivare kan rekrytera medarbetare som också kan få tag en bostad i vår kommun. Bristen på bostäder var under många år ett av Kalmars största tillväxthinder.

Investeringsstödet kostar staten runt tre miljarder år 2021. Ränteavdragen för oss som bor i egna hus kostar staten tio gånger mer och då är räntorna ändå låga för tillfället. Ändå är kritiken mot just investeringsstöden massiva från framförallt moderaterna. Om ränteavdragen säger man dock inget..

Var viktigt att under gårdagen uppmärksamma att vi nu är klara med vaccineringen av de mest sköra i Kalmar kommun, de som bor på vård- och omsorgsboenden. En milstolpe och en signal om hopp!

Noterar nu att också liberala chefredaktörer, senast i Västerbotten-Kuriren, tar ställning mot att bilda en regering med stöd av SD. Jag har genom åren varit glasklar i min uppfattning. Hellre i opposition än organiserad samverkan med Sverigedemokraterna.

Att de däremot är med i de politiska församlingarna är en helt annan sak än att aktivt regera med dem. Ska man regera ihop så måste det finnas en gemensam värdegrund om exempelvis alla människors lika värde. Det är min uppfattning och den står jag för oavsett hur en del krafter försöker normalisera och försvara detta parti.

I förra veckan kom två bra besked från regeringen. Det ena gällde en överenskommelse med SKR om nära vård. Nu kom också kommunerna med i uppgörelsen vilket är naturligt. Den ger äldreomsorgen i Kalmar ytterligare 6-7 miljoner under detta år. Också till utbildningen kom en miljard för att beta av den utbildningsskuld som uppstått under pandemin.