Omsättningsrekord & walk and talk

Under snart ett år har vi av naturliga skäl inte kunna genomföra större möten för dialog och utbyten med näringslivet i kommunen. Istället har vi fokuserat på två delar, dels att hålla liv i de digitala företagsbesöken och dels tät kontakt med de delar näringslivet som haft det extra tufft under pandemin.

Allt med det grundläggande syftet att motverka pandemins effekter lokalt. Det har resulterat i ett antal olika stödpaket som innehållit allt från Kalmar live, gratis markupplåtelse, till parkering och presentkort. Detta för att nämna några exempel. Totalt är vi upp i 55 kommunala miljoner i olika stödpaket.

Parallellt med detta har arbetet fokuserat mot framförallt äldreomsorgen. Allt för att säkerställa att vi gör allt för att skydda de mest sköra. Igår hade jag samtal med de som arbetar med vaccineringen inom kommunen. De gör ett fantastiskt jobb och använder precis allt vaccin som vi får. Om allt klaffar så får samtliga boende på Kalmars Vård- och omsorgsboenden sin andra spruta under nästa vecka. Underbart!

Imorse bjöd jag in ett antal bolag i Kalmar till ett digitalt möte för att lyssna och stämma av. Det var oerhört värdefullt och gav en mycket bredare bild än den vi läser om på nätet. En del har och känner av pandemin, andra slår omsättningsrekord och nyanställer.

Jag tycker företagen själva ska skörda och berätta om sina framgångar så jag tänker inte här redogöra för vilka bolag det är som slår rekord men det var ganska många. Och när det tredje bolaget i rad berättar om all time high under 2020 så blir man riktigt glad. Varje jobb som skapas i dessa tider är väldigt viktiga och kan kanske till en del kompensera för minskad sysselsättning i andra branscher som har det tuffare.

Just i dessa tider tror jag det är extra viktigt att också se de delar av näringslivet där man expanderar och slår rekord.

En annan trendspaning stod Håkan Hellström på Svensk fastighetsförmedling för. Hans bild är att kommuner som Kalmar kommer gynnas rejält i framtiden. Människor flyttar inte längre till en plats där de får jobb utan till en plats där man kan leva ett gott liv.

För att inte bli helt fast i dessa digitala möten så försöker jag varje dag köra walk and talk möten. Antingen via telefon eller ute. Idag ska jag visa Möreleden för Håkan Roupé som är chef för vår nya enhet för Trygghet och säkerhet. Ett bra sätt att förena nytta med nöje. Just walk and talk tror jag också har kommit för att stanna. Varför måste man sitta i ett mötesrum och gå igenom läget?

Roligt att Kalmar kommuns positiva bokslut nu också uppmärksammas i Dagens Samhälle och i Dagens Kalmar och Hela Östra Småland.