Annie Lööf, Thoralf, föreningslivet och Lindsdals Folkets hus

Jag tror att Centern kommer vinna många liberala och moderata väljare på Annie Lööfs tydlighet när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna. Den som lever får se.

Den uteslutne Sverigedemokraten Thoralf Alfsson fortsätter att sprida sina domedagsprofetior om Kalmar. Senast i dagens Barometern. Bland annat så hävdar han att Kalmar går i Malmös och Södertäljes fotspår när det gäller invandring.

Låt oss då kontrollera dessa uppgifter.

Enligt SCB, statistiska centralbyrån så är andelen personer som är födda utomlands 14.4 procent i Kalmar. (I den siffran ingår allt från asyl, utländska studenter och kärleksinvandring). I Malmö är siffran 34.4 procent och i Södertälje 41 procent. Detta gäller 2019.

Var och en får utifrån dessa siffror bedöma om man ska lita på Thoralf Alfsson eller SCB.

Tittar vi i Kommuninvånarregistret för 2020 så har Kalmar kommun ökat sin befolkning med 887 personer. Födelseöverskottet är +199 (födda minus döda), flyttnettot från utlandet är 179 och flyttnettot från övriga Sverige är 509.

Alfsson siktar ju på att dra igång ett eget lokalt parti till valet nästa år. Livskraften för ett sådant parti är att måla Kalmars utveckling väldigt mörk och köra med personangrepp på enskilda. Vi får väl se om det projektet lyckas eller om han slutligen väljer att ställa upp för högerextrema Alternativ för Sverige.

I sin artikel har han också en harang om kommunens ekonomi som beskrivs som dopad av statliga medel. Visst har vi fått statsbidrag men det har också Sveriges övriga 289 kommuner fått. Om det vore så att landets kommuner badade i pengar så borde det väl inte finnas ett enda besparingspaket i hela kommun-Sverige…

Jag är glad att vi inte har några stora besparingar i Kalmar utan tvärtom kan göra satsningar på både välfärd och trygghet.

På tisdagens kommunstyrelse kommer det upp två ärenden. Dels ytterligare ett extra stöd till föreningslivet och dels en kommunal insats för att möjliggöra en utbyggnad av Folkets hus i Lindsdal. Den utbyggnaden är både välbehövlig och efterlängtad av framförallt Pensionärsorganisationerna i Lindsdal.