Pengar, partiledare & äldreomsorg

Måndagens besked om kraftigt ökade statsbidrag till välfärden för 2021 hjälper naturligtvis till i det kommunala budgetarbete som nu pågår runtom i landet. Tillskottet på totalt 14 miljarder är väldigt välkommet sett till att prognoserna över skatteintäkterna går rakt ned i källaren nästa år.

Ökningen av skatteintäkterna täcker inte ens avtalade löneökningar, än mindre täcks kostnader för investeringar eller kostnader för fler äldre och yngre. Nu finns förutsättningar att få ihop en budget under nästa år men det kommer inte finnas utrymme för några större satsningar under 2021.

Smålyssnade lite på dagens partiledardebatt. Blir bara deppig. Vilken låg nivå! Gapigt. Total ovilja till att gemensamt försöka hitta lösningar på de utmaningar vi har framför oss.

Jimmie Åkesson deltar trots att han uppenbarligen är sjuk. Rekommendationerna gäller alla andra men inte honom. Under pandemin har han krävt Lock-down, munskydd och Tegnells avgång. Trovärdighet noll!

Är glad över att vi för drygt tio år sedan tog fram en plan för att möta den ökade andelen äldre i vårt samhälle. Sedan dess har följande byggts nytt eller byggts om: 

  • Varvsholmen
  • Nya Ingelstorpsvägen i Smedby
  • Nya Vänskapens väg i Norrliden
  • Berga backe. 
  • Utbyggnad av Jungmansgården

Oxhagshemmet byggs nu om. 

På Karlssons Äng byggs nytt vård och omsorgsboende och Lindsdal ligger en upphandling ute.

När dessa två boenden är klara så har Kalmar täckt behoven av platser fram till 2030. Det är faktiskt riktigt bra. Parallellt med detta pågår arbetet med att höja kvalitén i all äldreomsorg med sikte på att vara Topp 30 i landet.

Imorgon startar Kalmarsundsveckan. Ett väldigt bra program både torsdagen och fredagen!