Befolkning, Norra vägen, ny pensionsålder och Brynielsson

Jag har sedan i våras varit fundersam kring hur Covid 19 påverkar befolkningstillväxten. Att invandring skulle minska drastiskt är ju en direkt konsekvens (då pratar jag både asyl, kärleksinvandring och återflytt) men hur slår en ökad dödlighet och flyttar människor i dessa tider?

Idag kom SCBs befolkningssiffror för första halvåret i år och visade på en total ökning 24 801 personer i Sverige, det är en ökning med 0.23 procent. Kalmar står sig väl med sin ökning på 190 vilket motsvarar 0.27 procent. Kul!

Jag återkommer med jämförelsesiffror och lite analyser imorgon.

Många undrar vad som hänt med trafikljusen på Norra vägen. För en tid sedan blev de totalt nedprejade, antingen av ett tungt fordon eller av någon som körde in i dem i väldigt hög hastighet. Nu är det tillfälliga lösningar en tid innan allt hinner åtgärdas.

Jag tror väldigt mycket på en variant av den nya Danska modellen när det gäller pensioner.

Vi måste hitta en modell som tar hänsyn till hur många år människor har jobbat istället för en fix ålder. Tänk att du sätter en siffra på 40 eller 42 år i arbetslivet och att du därefter har rätt till full pension. Det innebär att en undersköterska eller byggnadsarbetare som började arbeta i 20-års åldern har rätt att gå med full pension vid 60 eller 62 års ålder. En person som däremot har studerat eller gjort annat och inte kommer in i arbetslivet förrän man är 30 får jobba till man är 70 eller 72.

Jag är övertygad om att en sådan modell skulle uppfattas som rättvis och rimlig. Den skulle ju också uppmuntra till att gå in i arbetslivet tidigare. Idag är snittåldern för en akademiker som går in i arbetslivet 27 år.

Därtill behöver man höja pensionerna rejält och vill man det så har vi inte råd med några stora skattesänkningar de kommande åren. De som påstår att man kan göra både och bluffar.

Samhällsbyggnadskontoret har tagit in förre regiondirektören Håkan Brynielsson i arbetet med att ta fram Kalmars nya översiktsplan. Det känns riktigt bra. Finns få med hans erfarenhet och kunskap i den här regionen.