Skippa kräftskivan! Nya bostäder, Belarus & budget

När pandemin bröt ut för fullt i mars så pausade jag mitt bloggande. Dels därför att hanteringen av Covid 19 tog all tid och dels ville jag inte riskera att bli för partipolitisk. Nu kan jag dock inte låta bli längre. För mig är det en befrielse att med egna ord få uttrycka tankar och funderingar.

Pandemin skördar fortfarande offer och är absolut inte över. Det förtjänar att påminnas om lite extra just nu. Jag är oroad över vad som sker när alla nu kommer tillbaka till sina arbeten och det samtidigt blir lite kyligare om kvällarna. Vikten av att följa myndigheternas rekommendationer är extra viktiga just i detta läge.

Slappna inte av, undvik nya sociala kontakter, tvätta händerna, håll avstånd. De närmaste dagarna och veckorna kommer avgöra utvecklingen för hösten och vintern. Sköter vi detta så kan vi få en utveckling som innebär att restriktionerna kan mildras. Det är många tiotusentals arbetstillfällen och många tusen företag som det handlar om. Hoppa därför över uppstartsträffar på jobbet och skippa kräftskivan med andra än de du alltid umgås med.

Igår togs det drastiska beslutet att stänga två förskolor i Kalmar kommun. Detta sedan personal bekräftats smittade. Testning av all personal sker idag. Till skillnad från före sommaren så är nu både testning och smittspårning igång rejält. Det innebär att man på ett mycket effektivare sätt kan mota pandemin genom resoluta åtgärder. Jag skulle bli förvånad om inte fler arbetsplatser stänger mot just denna bakgrund den närmaste tiden.

Jag följer med stort intresse utvecklingen i Belarus. Ett land som ligger närmare oss än stora delar av norra Sverige. Invånarna som nu protesterar visar ett enormt mod och blandar sig inte Ryssland i så kan landet gå mot demokrati äntligen.

På planutskottet idag så tog vi beslut om att ge ett positivt planbesked för fastigheten Palmen 6 på Sandås, nuvarande Nordenfastigheten. Ett positivt planbesked innebär att kommunen i samarbete med fastighetsägaren startar ett detaljplanearbete. Det beräknas vara klart 2023. Det är dock mycket som ska utredas innan man är i mål. Allt från buller, till ett framtida extra stationsläge (vid sidan av befintlig station), parkering mm. Fastighetsägarens ambition är att få plats med cirka 470 lägenheter.

Vi tog också beslut om ytterligare en markreservation till Top Cars som är en av landets mest framgångsrika Porsche-försäljare. De bygger nu vid Svaneberg och vill bygga ytterligare ett hus i anslutning till detta. Riktigt kul!

Läser media om de budgetförhandlingar som pågår på nationell nivå. Liberalerna vill lägga fokus på att sänka skatterna med ytterligare 30 miljarder. Känns som att vi inte lever på samma planet. Skatteintäkterna till kommuner och regioner rasar. Det är i äldreomsorgen och sjukvården dessa resurser behövs. Konsekvenserna av Covid 19 kommer påverka många år framåt. Då känns det ju inte särskilt vettigt att tvinga kommuner och regioner till besparingar samtidigt som behoven ökar och konjunkturen går nedåt. En sådan prioritering vore faktiskt riktigt galen.