KFF, flyg, äldreomsorg & nytt oppositionsråd

Haft ett par härliga dagar på Öland. Långa härliga promenader på Ölands östra sida. Kontrasterna mot sommaren är total när det blåser i rejält.

Döttrarna och jag har nästintill bestämt att försöka vandra runt hela Öland med start i sommar. Kommer ta några år och bygger naturligtvis på att vi kan rekvirera skjuts när man traskat några mil…

Följer KFFs match samtidigt som jag förbereder inför den kommande veckan. Tycker spelet ser bra ut. Hade varit så välbehövligt med en riktigt bra säsong i år!

Imorgon har vi kommunfullmäktige med beslut om försäljning av halva flygplatsen till region Kalmar län. Jag ska ta emot en namninsamling före mötet. Min uppfattning är ju väl känd. För vår del av landet är flygplatsens utveckling helt avgörande. Vi hade exempelvis aldrig fått en omlokalisering av E-hälsomyndigheten till Kalmar utan en fungerande flygplats.

Hade styrelse med Trafikverket i tisdags där vi bland annat tog beslut om årsredovisningen. I den fanns en tabell över ”utsläpp av växthusgaser 2018”

Totalt släpptes 16.3 miljoner växthusgaser ut från transportsektorn. Av dessa kom 15 miljoner ton från Vägtrafik, 0.7 miljoner ton från sjöfarten och 0.5 från flyget. Det innebär att flygets andel är 3.3 procent.

Så låter det inte direkt i debatten.

Vi måste göra mycket stora insatser för att komma ned till nollutsläpp och dit ska vi. Hela riktningen är på väg åt det hållet. Att omställningen går snabbt ser vi inte minst när det gäller tyngre fordon. För att par veckor sedan besökte jag och Ingemar Einarsson två verkstäder för lastbilar. Båda var väldigt tydligt med att fordonen nu ställs om till biogas. I veckan invigs ytterligare en biogasmack i Kalmar som inriktad på flytande biogas.

Jag tror att vi kommer att åka mycket kollektivtrafik i framtiden men jag tror också att bilen och flyget kommer att finnas kvar. Jag har inget emot varken bilar eller flygplan, däremot vill jag göra allt för att få bort de fossila bränslena.

När man i princip dagligen läser om kris i äldreomsorgen runtom i landet så är det en fröjd att ta del av Omsorgsnämndens årsrapport för 2019. Det är införande av reflektionstimmar, fler anhörigträffar, specialistteam, arbete mot fallskador, högst nöjdhet någonsin för hemtjänsten och medarbetardrivna förbättringsprojekt. Detta för att nämna något. Michael Ländin har gjort och gör en strålande insats som ordförande i Omsorgsnämnden. Det är verkligen inget enkelt uppdrag!

I veckan blev det klart att Hanne Deverén efterträder Christina Fosnes som oppositionsråd. Jag var övertygad om att det skulle bli Måns Linge. Jag gör självklart ingen värdering i det. Hanne ska känna sig varmt välkommen till Stadshuset!

Visst är det intressant att partiledningarna i M och KD inte sagt ett ljud om att SD aktivt driver linjen att politiken ska bestämma över Public Service. Det var så det började i Ungern och Polen. Efter uppstyrning av media så gav man sig på domstolarnas oberoende. Skrämmande! Börjar bli mer och mer övertygad om att nästa valrörelse kommer handla om just denna typ av frågor!