Om Trygghetsvärdar & revy

Landat i Stockholm för möte med Trafikverkets styrelse, denna gång i Solna. Annars brukar vi vara på huvudkontoret i Borlänge.

Det har blivit en diskussion om kommunala väktare inför ett beslut om vår larm- och skyddspolicy på måndagens kommunfullmäktige. Planen hanterar strukturen för vår befintliga Trygghets- och Larmcentral som nu är i full gång. Den hanterar också ett enhetligt skydd av kommunala byggnader såsom exempelvis skolor, Stadshus och Rådhus. Idag finns ingen sådan samlad strategi. Att en sådan strategi är nödvändig är vi överens om. Däremot har det blivit en diskussion om vi i egen regi ska kunna stänga av exempelvis ett larm eller om vi ska anlita ett externt företag för denna uppgift.

Frågan är egentligen inte så dramatisk. Jag ska här försöka ge min bild av läget.

Tidigare har vi inte ens kunnat utreda denna fråga eftersom vi inte haft några alternativ. Nu har vi en dygnet runt bemannad Trygghets- och larmcentral på den nya brandsstationen. Dit går Trygghetslarm, samordning vid större bränder, härifrån utgår våra kommunala ordningsvakter som med polisens tillstånd rör sig på Kvarnholmen med omnejd. För just detta område finns ett särskilt beslut från polisen. Det är inte om detta diskussionen handlar om. På Trygghets- och larmcentralen kan man också se vad som händer i de kameror som finns uppsatta inne på kommunala fastigheter.

Ett gott exempel på hur det fungerar skedde i förra veckan. På kommunens förråd Pumpen gick larmet. Kamerorna aktiverades och våra larmoperatörer kunde se att det var ett pågående inbrott. Man kontaktade polisen som snabbt var på plats. Med hjälp av kameror kunde operatörerna vägleda polisen till exakt det utrymme där tjuven befann sig. Det blev ett gripande på bar gärning.   

Självklart ska vi inte starta ett kommunalt bolag för väktartjänster. Det behövs om man ska använda sig av just begreppet väktare. Behövs just väktare så kommer de att upphandlas också framåt.

Det man nu ska utreda är om rondering av kommunala fastigheter behöver göras av just väktare eller om det kan ske genom exempelvis Trygghetsvärdar som utgår från Trygghets och larmcentralen. Kanske kan man hitta en kombination av tjänst där man exempelvis är brandman på deltid och Trygghetsvärd på en annan del av en tjänst? Jag tycker vi förutsättningslöst ska utreda frågan och inte ha något tankeförbud. När utredningen väl är klar så får man titta både på vad man får ut och ekonomin i en helhet.

För ett par år sedan föreslog Moderaterna att kommunen skulle anställa kommunala ordningsvakter dygnet runt stationerade runtom i kommunen. Det hade blivit otroligt dyrt och det hade också varit svårt att fylla en sådan funktion dygnet runt/året runt i alla delar av kommunen. Någon ekonomisk beräkning presenterades aldrig. Nu är man emot att utreda några enstaka Trygghetsvärdar. Det svänger fort i politiken i Kalmar..

Jag hoppas kunna vara ledig några dagar i veckan och fira sportlov med familjen. Blir nog utflykt till Öland och lite sovmorgon.

Det blir också lite pluggande av texter till vår Södermörerevy. Hela gänget ska ses på torsdag för en första repetition på plats i vackra Bjursnäs bygdegård. Det känns som att det kommer bli en riktigt bra revy i år. Kanske den bästa vi har gjort under de tre år vi varit igång?