Försörjningsstöd, arbetslöshet, flyttnetto & Thuringen

Hörde i helgen att försörjningsstödet runtom i landets kommuner ökat med fem procent. Det gör det inte i Kalmar! Under hela 2019 hade vi sjunkande kostnader för försörjningsstöd.

Det beror i huvudsak på att det går bra för Kalmar men också på att vi har en arbetsmarknadsenhet som jobbar stenhårt med att individuellt lotsa människor mot arbete eller studier. I sin senaste kommunala budget ville Sverigedemokraterna avskaffa hela arbetsmarknadsenheten. Det hade inneburit att kommunen istället fått betala försörjningsstöd till personer som hade kunnat vara i arbete eller utbildning.

Att arbetet är lyckosamt visar sig också i statistiken över arbetslöshet för 2019 som nu kommit.

Arbetslösa och i åtgärder:

Riket 7.4 procent

Kalmar 7.0 procent

Växjö 8.1 procent

Karlskrona 8.1 procent 

Halmstad 8.3 procent

Kristianstad 10.5 procent

Vi klarar även i år kommunfullmäktiges mål om att ha en arbetslöshet under riket och våra jämförelsekommuner. Med tanke på den infrastruktur och tillgänglighet som en del av våra jämförelsekommuner har så är Kalmars siffror riktigt bra.

Hade idag en debattartikel om just tillgänglighet i Barometern.

https://nxt.barometern.se/debatt/kalmar-lan-ska-inte-vara-ett-skansen/

Apropå tillgänglighet. För några år sedan lyckades vi att få regeringen att omlokalisera E-hälsomyndigheten till Kalmar. Regeringens beslut innebar att myndigheten senast 1 maj 2018 skulle vara på plats i Kalmar med minst 110 medarbetare.

Idag är man 280 på hela myndigheten varav 220 sitter i Kalmar.

Är det någon som tror att vi hade lyckats med denna omlokalisering utan en fungerande flygplats?

Jag hörde på SVT igår att Stockholms län även 2019 har ett negativt inrikes flyttnetto. När jag berättat om detta faktum för fastighetsägare och politiker är det ingen som trott mig. Framförallt är det barnfamiljer som flyttar. Jag är inte förvånad. Skyhöga bostadspriser och trångt i trafiken är bara några av förklaringarna som jag hör när jag möter personer som flyttat till Kalmar från just Stockholm. Jag tror heller inte man ska underskatta jämförelsen av exempelvis förskolegårdar i Stockholm och Kalmar.

Min uppfattning är att livskvalité kommer vara det vinnande begreppet de kommande åren. På de orter där man hittar just detta kommer befolkningen att fortsätta växa.

När det liberala FDP som knappt kom in i Tyska Thüringens parlament knep posten som delstatens regeringschef så gjorde man det med hjälp av AFD som är att jämföra med Sverigedemokraterna i Sverige. Förbundskansler Angela Merkel reagerade blixtsnabbt liksom partiledaren för FDP. Den nya regeringschefen fick avgå på mindre än ett dygn. I Tyskland är den allmänna uppfattningen att borgerligheten inte ska regera med stöd av AFD.

Tänk om M och KD i Sverige hade varit lika tydliga och konsekventa. Är alldeles övertygad om att SD då varit betydligt mindre än vad de nu är om man varit det.

Hör också att det är stökigt lokalt i både M och SD. Känns inte regeringsdugligt överhuvudtaget.