Barometerns ledarsida och kommunal ekonomi

På senare tid har det uppenbarligen gått lite för bra för Kalmar. På något annat sätt kan jag inte tolka Barometerns ledarsida senaste dagarna. Man vänder och vrider på statistik för att kunna sabla ner de framgångar som bland annat Dagens Samhälle ser genom att lyfta Kalmar till finalplats bland landets Superkommuner. I en annan undersökning har landets kommuner analyserats när det gäller Agenda 2030 som mäter allt från fattigdom till skolresultat och miljöarbete. Där är Kalmar bäst i landet.

I tidningen Fokus ranking av var det är Bäst att leva sitt liv är Kalmar på andra plats i sin kommunkategori.

Naturligtvis är det glädjande att Barometerns ledarsida uppmärksammar och nu också har insett att kommunerna står inför betydande utmaningar framåt. Det visar inte minst den budget som Växjö kommun presenterade i förra veckan. Där plockar man nu gigantiska pengar från framförallt bostadsbolaget samtidigt som man skär i nästan alla budgetposter, undantaget hyran för det nya stadshuset som ökar med 10 miljoner. 2019 bedöms underskottet hamna på över 100 miljoner. Prognosen för Kalmar är plus 53 miljoner.

Även Mönsterås och många andra kommuner har redan i år svårt att få ihop ekonomin, redan i år. Tänk om riksdagen hade låtit bli att anta budgeten från M och KD. Då hade det funnits 20 miljarder att möta välfärdens behov för!!

Istället blev det stora skattesänkningar för oss som tjänar mest.

Bland det mest underhållande i ledarsidans texter är ändå formuleringarna om Kalmars överskottsmål på 1 procent. Det sågas och sägs vara för litet. Detta trots att Växjö, SKL med flera rekommenderar detta mål som rimligt utifrån de utmaningar kommunerna står inför. Där får alltså Kalmar kritik. Dock utelämnar man det faktum att vi de senaste åren slagit denna målsättning rejält när väl böckerna stängs.

De tre senaste åren har Kalmars sammanlagda överskott varit 6026 kronor per invånare. Halmstad(en av landets rikaste kommuner) landar på 4053 kronor per invånare. Karlskrona på 3425, Kristianstad på 4088 och Växjö på 4466.

Lägg därtill att Kalmar har haft den starkaste ökningen av andelen sysselsatta av alla våra jämförelsekommuner och samtidigt sjunkande försörjningsstöd, detta trots kraftig ökning av antalet invånare.

Jag tycker det är bra att Barometerns ledarsida granskar den politiska majoriteten i Kalmar. Dock. Trovärdigheten skulle vara betydligt högre om man också redovisade att det faktiskt går ganska bra, inte minst i jämförelse med många andra kommuner.