Befolkning, LRF och Dousa

Läste en insändare från före detta M-politikern Tamas Lakatos som tyckte det var dåligt att Kalmar ökar sin befolkning. Han förde också ett väldigt märkligt resonemang om att vi importerar människor till Kalmar.

För det första så finns naturligtvis inget egenvärde i att en kommun växer men vill man ta del av privata och offentliga investeringar så är befolkningstillväxt helt avgörande. Vilken privat investerare vågar satsa pengar på en marknad där ”marknaden” i form av människor minskar? I början av min tid som kommunalråd uppvaktade jag mängder av investerare för att få dem till Kalmar. Intresset var minst sagt ljumt.

Sedan resonemanget om import av människor. Vad är det för snack? Flyktingmottagandet är idag minimalt. Är det adoption? Är det kärleksinvandring som kallas för import.

Tror inte det är någon slump att just Lakatos inte längre ”fick plats” i den moderata laguppställningen i Kalmar.

Jag tycker det är befriande att MUFs ordförande Benjamin Dousa tar bladet från munnen och säger att M aktivt bör samarbeta med SD. Tänk om man varit tydlig med det i valrörelsen!!

Då hade sannolikt både C och S ökat ännu mer i slutspurten. Jag tror inte man behöver vara någon större politisk strateg för att se att vi nu håller på att få ett block med M, KD och SD.

Var igår på årsmöte med LRF i Södermöre. Var väldigt välbesökt och en riktigt bra diskussion om både landsbygdsutveckling och de Gröna näringarna.

Just nu är 68 645 invånare i Kalmar kommun. En ökning med 130 jämfört med samma vecka förra året. Då hade vi ökat med 58. Födelseöverskottet och inrikes flytt utgör de största förändringarna. Antalet nya invånare från utlandet har minskat från 35 till 5 under årets första sex veckor.

På tisdagens planutskott fick vi en första dragning om arbetet med ny Översiktsplan. Temat för arbetet ska vara livskvalité. Arbetet som startar nu är riktigt spännande. Vi ska ta spjärn och planera för de kommande 10-15 åren i vår kommun. Mycket av arbetet ska ske digitalt men givetvis också via dialogmöten. Det som är extra intressant i ett sånt här arbete är alla prognoser som görs över exempelvis befolkning, antal fordon, klimatförändringar med mera.

Ikväll revyträning. Nu närmar sig snart premiären för Södermörerevyn den 23 mars. Blir kul!