LNU, Gdansk, bokslut & Kommuninvest

Varit en väldigt intensiv tio-dagars period.

Under förra helgen fick jag och Malin styra om våra kalendrar för att åka på begravning i Gdansk. Det kändes bra att vara på plats ihop med tusentals andra. Däribland borgmästare från alla Gdansks vänorter liksom tidigare Polska presidenter och premiärministrar. Även Sveriges generalkonsul i Gdansk och Sveriges ambassadör i Warzawa var på plats i den gigantiska men svinkalla Maria Kyrkan. Där pågick mässan i flera dagar. Själva begravningsgudstjänsten pågick i nästan fyra timmar. Att Pawel Adamovichs var en uppskattad borgmästare märktes i hela Gdansk. Porträtt och ljuslyktor fanns precis överallt.

Jag är allvarligt oroad över att utvecklingen i Polen precis som i Ungern går i fel riktning. Gdansk med sin självständiga borgmästare var ett ljus för många Polacker som värdesätter jämställdhet, fri press och ett självständigt rättsväsende.

Kom hem på tisdagen och hade olika möten i Stadshuset.

På onsdagen och torsdagen var jag i Stockholm på möten med SKL och Trafikverket. På fredagen och lördagen hade vi utbildning med den nya socialdemokratiska fullmäktigegruppen. Den gav energi! Vi är ett riktigt bra gäng med många nya. Det gör att vi som varit med ett tag får skärpa till oss!

På söndagen var vi bara hemma och tog det lugnt medan snön yrde. Det var mysigt. Vi är ju numera stolta hönsägare. Fantastiskt med egna ägg! Så fort vädret blir bättre så ska hönsgården färdigställas.

I måndags kommunfullmäktige där Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson medverkade. Jag är väldigt glad över att Linnéuniversitetet tar alltmer plats som motor i den regionala utvecklingen. Efter några års fokus kring byggnation är det nu återigen strålkastaren mot innehållet och vikten av att knyta ihop LNU med näringslivet och det omgivande samhället. Nu startar läkarutbildningen. I höstas startade en ingenjörsutbildning som tagits fram ihop med ett antal Kalmarföretag. Det är så vi ska jobba!

Vi har tagit en överenskommelse mellan Kalmar kommun och LNU om att utveckla de Gröna näringarna, de blå näringarna och IT. Det är där vi är starka och vi ska gräva där i står. Imorgon är det gemensamt möte mellan LNU, Kalmar kommun och Växjö kommun.

På kommunfullmäktige frågade jag om tre specifika utbildningar som ytterligare skulle bredda och stärka universitetet. Det är lantmästareutbildning, juristutbildning och civilingenjör. Rektorn svarade att man tittar på alla tre. Känns väldigt bra!

Igår presenterades det preliminära bokslutet för Kalmar kommun. 2018 var också ett väldigt bra år för Kalmar och hela kommunsektorn. Det kommer bli tuffare framåt.

Vi gjorde ett resultat på 105 miljoner vilket motsvarar 2.7 procent i överskott. Varje krona i överskott hjälper tillsammans med våra avskrivningar till med framtida stora investeringar.

För något år sedan var det tjafs om att vi ville ta en del av exploateringsintäkterna till att finansiera framtida kostnader för underhåll av vägar med mera. Det gör vi även i år där vi reserverar 50 miljoner av försäljningsintäkterna till framtida generationer av politiker och tjänstepersoner. Det handlar om moral och ansvar! Vi gör också avsättningar på nästan lika mycket till för att hantera vår pensionsskuld och arbetet med Trygghet och beredskap.

Hade vi bara velat sola oss i ett positivt resultat och struntat i framtida generationer så hade vi kunnat blåsa upp resultatet till cirka 200 miljoner. Det hade naturligtvis sett bra ut i olika mätningar som görs mellan kommunerna men det hade varit som att kissa på sig. Varmt i början och sedan kallt.

Efter fullmäktige satt jag en timme med landets nya socialminister. Det är en riktigt stor portfölj som Lena Hallengren har fått. Jag är så glad att hon fick detta ansvar. Inte bara för att jag känner henne och för att hon är från Kalmar utan för att hon kommer göra det bra!

Under gårdagen hälsade jag övriga kommuner i närområdet välkomna till Kalmar i samband med Kommuninvests medlemsdialog. Kommuninvest är nästan alla kommuner med i. Organisationen ägs av kommunerna och regionerna och står för den absoluta huvuddelen av vår upplåning. Jag kom ihåg vilket liv det var från oppositionen när jag drev att vi skulle gå med. Idag säger man inget. Villkoren är outstanding! Dessutom får ägarna återbäring.

I bokslutet som presenterades igår så uppgår återbäringen från Kommuninvest till 10 miljoner. Kalmar kommuns ränteutgifter var 6 miljoner under 2018…