Videohälsning, SCB & sänkt skatt

Var i fredags på utbildning för nya ledamöter i statliga myndigheter. Var riktigt bra timmar i regeringskansliet. I januari ska jag gå Trafikverkets egen introduktion för nya ledamöter. Är en gigantisk myndighet så det krävs en del innan man är inne i hur allt fungerar.

Efter utbildningen så åkte jag till Bommersvik där vi hade möte med socialdemokratiska partistyrelsen. Långa och bra diskussioner om den komplicerade regeringsbildningsprocessen. Jag är hoppfull om att det går att hitta en väg framåt med C, L och Mp. Går inte det så är det nog nyval som gäller.

Jag har nämligen väldigt svårt att se hur Annie Lööf och Jan Björklund ska kunna släppa fram Ulf Kristersson med SD-stöd bara några veckor efter att man tryckt på nej-knappen. Röstförklaringarna i samband med omröstningen var så värderingsburna att det knappast går att ändra sig med mindre än att båda partierna byter partiledare. Det tror jag inte sker.

Fick också till en video-hälsning med Stefan Löfvén inför invigningen av Hagbyskolan. Vi sprang runt i halva konferensanläggningen innan vi hittade ett rum som var tyst och som hade tillräckligt med ljus för att kunna spela in en film. Stefan Löfvén är väldigt enkel att ha att göra med. Ibland hoppas man att denna sida också kunde komma fram i TV.

Dagens stora mätning från SCB innehåller inga stora överraskningar. S fortsätter den ökning som vi haft sedan valrörelsens slutspurt. C ligger still medan L, M och KD minskar.

Den fd alliansen har nu backat så pass mycket att S och V ensamma är större.  Jag tror det ligger en Stefan Löfven- effekt i dessa siffror.

Idag har vi haft kommunstyrelse med väldigt många ärenden. Vi höll på i över tre timmar. Det är ovanligt länge för att vara hos oss. Vi hanterade budgeten, ägardirektiven, delegationsordningar mm.

Oppositionen la också sina olika budgetförslag. SD hade inte en enda siffra trots att kommunallagen kräver att det tydligt ska framgå hur plus och minus hänger ihop. Kommunfullmäktiges presidium får i formell mening avgöra hur dessa förslag ska hanteras.

På samma sätt får vi hantera förslaget om sänkt skatt med tio öre från M, KD och L. Kommunallagen säger att skattesatsen ska fastställas före november månads utgång. Det gjordes sålunda på kommunfullmäktige i förra veckan. Då begärde ingen ens ordet när skattesatsen fastställdes. Nu med skattesatsen fastställd för nästa år så kommer yrkanden. Väldigt märkligt om man inte redan förra veckan hade någon aning om att man ville sänka skatten..

Trenden är ju annars den motsatta runtom i landet, framförallt M-styrda kommuner och regioner höjer nu skatten rejält för att möta de utmaningar man står inför. I Kalmar vill man göra tvärtom. Jag bedömer det som helt osannolikt att man lagt detta förslag i detta osäkra läge om man varit i majoritet.

Inser att skuldbördan nu ska fördelas när det gäller vem som är ansvarig för att alliansen inte finns längre. Min uppfattning är solklar. Det är KD som bör huvudansvaret. När man lättvindigt rev upp Decemberöverenskommelsen så dog alliansen. Utan den så tvingas L och C aktivt rösta emot sin egen statsministerkandidat.

Hade DÖ funnits idag så hade största block styrt och fått igenom sin budget. Alliansen hade funnits kvar med fyra partier.

För detta bär inte bara KD ansvaret. De övriga partiledarna i alliansen hade kunnat stå kvar vid December-överenskommelsen. Det orkade man inte. Istället hoppades man på att alliansen skulle bli större än de rödgröna för att därmed kunna styra efter DÖ-principen hur eller hur. Nu blev det ju inte så. Därmed blev den uppsagda Decemberöverenskommelsen också slutet för alliansen.

Fullt med många spännande möten framåt. Hoppas verkligen kunna landa någon/några riktigt bra grejer innan jul.