Regering, KFF och byggande

Äntligen!!

Varit fel på något som gjort att jag ej kunnat logga in  på min blogg. Äntligen är det åtgärdat. Linus Hellman är en stjärna även när det gäller datorer. Det är inte jag.

Har på grund av detta inte kunna kommentera särskilt mycket av det som hänt de senaste veckorna. Det har kliat i fingrarna, inte minst när det gällt spelet kring regeringsmakten.

Å andra sidan kanske det har varit klokt att ligga lågt. I helgen har vi partistyrelse på Bommersvik. Timmarna före så ska jag vara i Stockholm och gå på en introduktion för nya styrelseledamöter i statliga verk och bolag.

Jag har fått många frågor kring Kalmar FF den senaste tiden. Jag hoppas nu att alla i föreningen samlar ihop sig och gör något riktigt bra av detta. Det finns ett enormt engagemang kring Kalmar FF. Det gäller att ta tillvara och vårda detta engagemang. Görs det nu genom en god och respektfull dialog så kan detta bli riktigt bra.

En form av nystart efter många år med fokus på skakig ekonomi och arenan. Att KFF under dessa år lyckats hänga kvar i allsvenskan är faktiskt en prestation med tanke på de utmaningar man haft.

Om man ska bilda en regering över blockgränsen och försöka göra något nytt så tror jag kanske inte ultimatum och icke-dialog är det bästa sättet att inleda resan. Självklart måste alla parter ge och ta, inte minst socialdemokraterna. Alla centerpartister runtom i landet kan nog intyga att vi är ganska bra på denna dialog när vi går in i en samverkan.

Ett par av de kraven som Annie Lööf körde som ultimatum kan i det närmaste liknas med att S skulle kräva att hon skulle införa löntagarfonder. Jag förstår inte riktigt syftet med att starta ett samtal på detta sätt. Men. Den som lever får se.

Socialdemokraterna är vana vid att ta ansvar men givetvis finns det en smärtpunkt även för oss. Att möta väljarna i ett extra val eller gå i opposition mot en utpräglad högerregering med SD-stöd finns naturligtvis i andra vågskålen. Ur ett strikt partiperspektiv vore det säkert inte dåligt. Däremot skulle det vara riktigt dåligt för Sverige och för de som har det tuffast i samhället.

I måndags kom beskedet att Kalmar återigen får Byggbonus. Det är regeringen som fördelar 1.4 miljarder till 234 kommuner som bygger bostäder. Kalmar får stöd för 699 bostäder som fått startbesked det senaste året. Det ger ett stöd på nästan 13 miljoner.

I Kalmar län blev det stöd för 1 119 bostäder. Kalmar har 29 procent av länets invånare men står för 63 procent av byggandet. Det är inte bra långsiktigt. De övriga kommunerna måste öka sitt byggande.

Lite mer statistik.

I förhållande till antal invånare så byggs det i: 

Kalmar 1.03 procent 

Göteborg 1 procent

Kristianstad 0.86 procent

Halmstad 0.7 procent

Malmö 1.1 procent. 

Stockholm 0.6 procent. 

Växjö 0.87 procent. 

Karlskrona 0.6 procent. 

Jönköping 0.75 procent

Det är väldigt bra av Kalmar att bygga relativt mer än alla dessa kommuner utom Malmö. Vi är den näst minsta kommunen av alla dessa. Endast Karlskrona är mindre sett till antalet invånare.

Rebecka Persson som precis slutat som samhällsbyggnadschef hade bostadsbyggande som absolut fokus och uppdrag under sin tid som förvaltningschef. Hon lyckades verkligen!