Lindsdal, landsbygd, Anna Thore, Lena Sommerstad & Halltorp

Väldigt intensiv valrörelse nu. Igår knackade jag dörr i Lindsdal. Väldigt bra och positiv stämning. Finns dock, precis som tidigare val, ett antal som alls inte bestämt sig.

Igår kväll nådde mitt parti över en miljon samtal i hela landet. Tror att dörrknackning och samtal vid valstugor och på arbetsplatser spelar stor roll. Det är också det som är det roliga med en valrörelse.

I eftermiddag blir det ånyo Lindsdal innan jag ska inviga Student VM i Thriatlon. Vi har 131 deltagare från 33 länder på plats i Kalmar. Helt fantastiskt!

Har också lagt en del tid på Hållbarhetsveckan som måste betraktas som en succé. Anna Thore har gjort ett fantastiskt jobb som projektledare. Är väldigt stolt över att ha med henne i vårt lag under den kommande mandatperioden!

Under gårdagen arrangerades också en konferens kring vattenfrågor på Kalmarsalen. Det är Länsstyrelsen i Kalmar som tagit initiativet och bjudit in alla nationella myndigheter och övriga länsstyrelser till en samlad konferens om vattenfrågor. På plats fanns många landshövdingar, myndighetsledningar och miljöminister Karolina Skog. Riktigt bra att Kalmar är den naturliga platsen när vattenfrågor ska diskuteras! Jag medverkade också i en paneldiskussion utifrån min roll som ordförande i Svenskt Vatten. Hade Hallands landshövding Lena Sommerstad bredvid mig. Jag påminde om när vi 2006 invigde landets första latrintömningsstation för båtar.

Mitt partis satsning på landets mindre kommuner är så efterlängtad och så rätt! 2 miljarder till de kommuner som har färre än 30 000 invånare kommer betyda så mycket. De har helt klart stora utmaningar med längre avstånd, stora behov av reinvesteringar och problem med kompetensförsörjning.

10 av länets 12 kommuner får ett rejält tillskott motsvarande långt över en krona i kommunalskatt. Skulle Kalmar fått motsvarande andel så hade det handlat om cirka 150 miljoner om året!!

Det här, familjeveckan och rejäla ökningar av statsbidragen till skola, vård och omsorg kan S göra för att vi inte utlovar stora skattesänkningar.

Ser att borgerligheten nu går bananas på grund av dessa förslag men de svarar inte själva på varför de använder hela reformutrymmet till skattesänkningar och tre dubblade rut-avdrag. Det går liksom inte få både stora skattesänkningar och stora satsningar på välfärd, polis och militär. En krona är en krona även för en allians. För att inte tala om SD.

Centern har nu hamnat i ett väldigt dilemma. Många av landets mindre kommuner styrs av Centern. Intresset från Moderaterna att göra motsvarande satsning lär vara minimalt. Det är sålunda inte bara när det gäller synen på SD som det finns klyftor mellan C och M utan även i konkreta satsningar på landsbygden.

Jag är helt övertygad om att Centern nationellt, precis som i Kalmar, skulle få igenom mer av sin politik i ett samarbete med S än med M.

Lika övertygad är jag om att Moderaterna såväl nationellt som lokalt kommer ta stöd av SD för att kunna ta makten.

Imorgon är det Halltorpsdagen och sedan en utfrågning på Hållbarhetsveckan.