Nybloggat om lite av varje

Jag har varit aktiv i ett antal valrörelser men aldrig upplevt att vi varit så många som är aktiva, kämpar och sliter. Igår, en söndag, så var vi omkring 50 personer som var igång. Allt från valstugan till dörrknackning, telefonkampanj och omaffischering.

För några veckor sedan var jag lite dyster över det nationella opinionsläget. Nu känner jag att det händer saker och det syns också i de senaste mätningarna!

Jag har också testat en liten ny grej i den här valrörelsen och det är att jag åker runt med Kalmar Framåt skyltar till folk som vill ha den i trädgården. Det har blivit en kul och positiv grej.

Jag noterar också att Barometerns ledarsida (M) gått upp i valrörelseform. Det brukar man göra när det är valår. Senast idag sågades det mesta av utvecklingen i Kalmar. Jag är inte förvånad, nu ska M-väljarna förmås att inte rösta rött i kommunvalet. Det lär komma fler artiklar på detta tema de kommande tio dagarna. Faktamässigt har de dock inte mycket att komma med och inte med ett ord nämner man oppositionen i Kalmar som inte är överens om VAD man ska göra eller med VEM man ska göra det med.

I över ett års tid har jag försökt få besked från oppositionsrådet Christina Fosnes (M) om huruvida man kan tänka sig att regera med stöd av Sverigedemokraterna. I debatterna i kommunfullmäktige har hon varit lika hal som de ålar jag förr fiskade på östra Öland.

I radio Kalmar fick hon också frågan om SD samarbete och svarade så här:

”Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag faktiskt inte funderat riktigt över detta.”

Detta trots att frågan ställts i ett års tid. Antingen så har Christina Fosnes väldigt lång betänketid eller också så vill hon besvara denna fråga först efter valet. Ni får väl själva fundera över vad som är mest sannolikt.

Det går ju också intensiva rykten om att de ledande M och SD företrädarna redan har träffats och sonderat läget. Det förnekas givetvis av de inblandade.

En annan sak som verkligen har överraskat mig i denna valrörelse är Björn Brändewalls (L) inställning till liberalisering av cannabis. Sedan detta blev känt har också liberalernas politiska sekreterare givit sig in i debatten om fördelar och nackdelar kring detta. De riktar kritik mot mig för att jag säger blankt nej. Jag har genom åren träffat åtskilliga personer som fastnat i tungt missbruk och just börjat med att röka cannabis. Så länge jag lever kommer jag vara emot en liberalisering av knark.

Denna debatt rasar också utan några större diskussioner i media. Björn Brändewall är faktiskt inte vem som helst. Han är idag vice ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Kalmar. Vid ett maktskifte så blir han sannolikt ordförande. Ni kan ju tänka er vilket rabalder det hade blivit om den nuvarande ordföranden i Barn och ungdomsnämnden Lasse Johansson hade förespråkat legalisering av cannabis och dessutom blivit uppbackad min politiska sekreterare/ombudsmannen Linus Hellman. Jag tror både S kansliet och stadshuset hade varit belägrat av media!

I veckan kom det fram att Sverigedemokraterna vill avskaffa rösträtten för människor med dubbelt medborgarskap. Det skulle innebära att bland annat min kollega Dzenita Abaza skulle bli av med sin rösträtt. Sannolikt får man väl heller inte ställa upp i val om man inte har rösträtt. Omkring 8 procent i Sverige har dubbelt medborgarskap. Omräknat till Kalmar så är det upp emot 4 000 Kalmarbor som skulle bli av med sin rösträtt om SD kommer till makten.

Nu måste väl ändå människor förstå att det är allvar! Att det faktiskt handlar om att värna vår demokrati!