Vatten, Helsingborg, Duncker-stiftelsen, Rockneby, Smedby, Halltorp, Möregården & Läckeby

Har inte skrivit på ett tag nu. Förra veckan var helt hysterisk.

Körde tidigt på tisdagen till Helsingborg där Vattenstämman ägde rum. Det är ett stort evenemang som arrangeras av Svenskt Vatten där alla VA-organisationer i landet är med.

Totalt var vi över 700 på plats i Helsingborgs arena. Jag öppnande stämman med ett tal där jag pekade på de enorma investeringar vi har framför oss. Det handlar om nya reningsverk, sanering av gamla ledningar, brist på vatten, översvämningar, klimatförändringar, bostadsbyggande och klimatförändringar.

Mitt i allt detta står landets alla VA-bolag. Jag vågar påstå att de aldrig haft större och mer spännande utmaningar framför sig än nu. På själva föreningsstämman omvaldes jag som ordförande. Kul!

Hade ett trevligt samtal med min kollega i Helsingborg Peter Danielsson (M). Vi har suttit i samma beredning på SKL och min fru känner honom sedan ungdomen. En mycket bra person även om vi har olika politisk färg.

Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på Helsingborg. Inte bara för dess närhet till kontinenten och alla vackra slott utan framförallt för att de har Duncker-Stiftelsen.

Det är en stiftelse som instiftades av fabrikörfamiljen Duncker (de ägde bland annat Tretorn). Förmögenheten har genom åren gått vidare till väldigt mycket aktier i Trelleborg som bland annat äger Trelleborg Rubore i Kalmar. När det går bra för företaget så blir det utdelning på aktier. De senaste åren har man för dessa medel byggt Dunckers kulturhus, Helsingborg arena och renoverat Olympia. Vi pratar om mer än en miljard från Duncker-stiftelsen!

Tänk att kunna göra den typen av investeringar och sedan bara stå för driftskostnaden som kommun. Herregud vilka möjligheter!

Efter Helsingborg bar det av med flyg från Ängelholm till Stockholm och möten på Sveriges kommuner och landsting där jag är ordförande i Samhällsbyggnadsberedningen.

Hem sent torsdagskväll. Full fart på fredagen som inleddes med Friska Steg i Rockneby. Är en aktivitet där vi bjuder in företag, tar en promenad runt samhället och dricker en kopp kaffe. En annorlunda dialogform som är lysande. Bra mycket bättre än frukostmöten med bacon!

Under fredagen blev det också budgetmöte med gymnasieförbundet och verksamhetsbesök på nya Halltorpsskolan och på Möregården i Hagby. Är väldigt imponerad av båda dessa besök!

Kvällen avslutades i Smedby där S-föreningen hade aktiviteter utanför ICA. Hela lördagen var det Lindsdalsdagen med debatter och samtal.

Under hela veckan var jag genomförkyld och hade nästan ingen röst. Därav ingen uppdatering av denna blogg. Var helt enkelt totalslut i skallen.

Under gårdagen hade vi allmänpolitisk debatt i kommunfullmäktige. Eftersom det var på förslag från oppositionsrådet Christina Fosnes så tänkte vi nog alla att man hade någonting på gång från oppositionen. Något utspel eller något besked. Så var det dock inte. Istället passade vi från majoriteten på att ge ett mycket tydligt besked i regeringsfrågan.

En tröttsam diskussion tyckte oppositionen. Det förstår jag att de tycker av två enkla skäl:

1. De kan inte ge ett trovärdigt besked om vem de ska regera med.

2. De är inte överens om vad de ska göra om de får makten.

Idag har arbetsutskottet haft möte med bland annat delårsbokslutet som visar att vi ligger i princip på budget med ca 70 miljoner i överskott. Brukar alltid vara ett visst mått av försiktighet före sommaren..

Vi tog också beslut om stöd till Servicepunkter i Läckeby, Påryd och Halltorp. Det är ett stöd på max 100 000 per år som kan gå ut till livsmedelsbutikerna i dessa orter för att öka servicen på vår landsbygd. Modellen är hämtad från Västervik där det fungerat väldigt bra. Utan service, butik och skola på en ort så blir det bekymmer. Så ska det inte vara i Kalmar!