Bostäder, miljö, etableringar & regeringsfrågan

Vilket fantastiskt väder vi haft de senaste veckorna. Hoppas det håller i sig så att vi får en riktigt bra sommar. På nätterna får det dock gärna komma lite regn. Vore välgörande för de viktiga Gröna näringarna och för alla pollen-allergiker!

Körde förbi vårt nya bostadsområde Snurrom, det kommer upp nya bostäder i princip varje månad. Likadant på fler ställen runtom i vår kommun.

Bostadsbristen är fortsatt stor och just bostadstillgången tror jag också kommer bli ett viktigt konkurrensmedel mellan olika växande kommuner i framtiden.

Om man vet att det är möjligt att få en bra bostad till rimliga priser så blir man också attraktiv som boende-plats.

Träffade på en pappa i förra veckan. Han jobbade själv i byggsektorn och utgick från Linköping. Båda barnen pluggade i Kalmar på grund av att man här fick tag i en bostad. Han trodde också att de skulle bli kvar efter avslutade studier eftersom arbetsmarknaden numera också är positiv i Kalmar.

Hade vi inte byggt så mycket så är jag övertygad om att just bostadsbristen hade varit den stora valfrågan i Kalmar.

Här är en länk till en film om vårt årliga miljöbokslut. Det händer otroligt mycket inom hållbarhetsområdet i Kalmar. Och mer är på gång. Jag är inne i riktigt spännande samtal om en större satsning för att minska kväve och fosfor i Östersjön. Landas detta så kommer det göra stor skillnad.

Jag håller på med flera spännande samtal om satsningar och etableringar. Har dock lärt mig att aldrig säga ett knyst förrän det är klart. Jag märker dock själv att det är denna typ av strategiska etableringar som jag verkligen går igång på och faktiskt också lägger mer och mer tid på.

Ett exempel på en sådan etablering som numera är igång är Modigs nya fabrik norr om Kalmar. Känns helt fantastiskt att få landa och etablera en helt ny och högteknologisk industri i vår kommun! Det breddar arbetsmarknaden ytterligare och ger oss fler ben att stå på.

Ett antal sådana samtal pågår nu parallellt. Min ingång är naturligtvis att landa allt så fort som möjligt men jag har också lärt mig att det tar tid.

Efter gårdagens debattartikel från Sverigedemokraterna i Dagens Industri blir det alltmer tydligt att vi har tre block i Svensk politik.

Ett med M, Kd och SD.

Ett bestående av C och L.

Och ett med S, V och MP.

Min gissning är att vi kommer få en väldigt besvärlig regeringsbildning efter valet. Både M och S kommer sannolikt göra anspråk på att få bilda regering. Bollen kommer rulla till C och L som då kommer avgöra om vi ska få en ren höger-regering med stöd av SD eller om ett ny konstellation växer fram med S, C och L.

En sådan regering vore det bästa för Sverige och den skulle vara starkare än den ser ut. Ska man fälla förslag från en sådan regering så måste nämligen Vänsterpartiet förenas med M och SD. Det kommer ej ske.

Hur eller hur så måste Sverige ha en stark regering. Under nästa mandatperiod finns väldigt stora utmaningar både med samhällsekonomin och omvärldsläget.